1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Външната комисия отказа новия заем

Финанси

Управляващите имат намерения да изтеглят още 8 млрд. евро

Външната комисия в парламента отхвърли тегленето на нов заем от държавата в размер на 8 млрд. евро. Това стана само ден, след като от БСП разтръбиха намеренията на управляващите и така осуетиха обсъждането му в бюджетна комисия в сряда.

С 9 гласа "за", 3 "против" и 6 въздържали се, предложението на кабинета не бе прието.

"За" поемането на нов дълг от 16 млрд. лева в периода до края на 2017 година гласуваха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, срещу него гласуваха БСП, а останалите членове на комисията се въздържаха.

За да представи предложението във външната комисия дойде лично финансовият министър Владислав Горанов, който на излизане от залата обяви единствено, че очаква заемът да бъде одобрен от водещата Комисия по бюджет и финанси, която ще заседава по-късно днес.

„Максималният дълг, който може да бъде поет по програмата е 8 млрд. евро. Сумата е съобразена с необходимостта от финансиране на дефицита. Съобразена е с необходимостта от финансиране на дефицита и падежите на държавен дълг в периода до 2017 г.”, заяви Горанов.

„Вчера предоставихме официална справка на бюджетния дефицит, който се очаква да бъде генериран до 2017 година. Заемът е за покриване на дефицита и възстановяване на вече поети такива дългове. Общият размер на падежиращите държавни дългове до края на 2017 г. по оценки е 5,994 млрд. евро. Общият очакван максимален акумулиран бюджет дефицит е в размер на 3,321 млрд. евро“, заяви той.

Министърът посочи, че според него дебатът трябва да бъде воден около това колко трябва да бъде бюджетният дефицит, което сегашното правителство генерира.

„Тригодишната бюджетна прогноза е факт. Дефицитът който ще генерира правителството в максимален обем, ще бъде 3 млрд 321 млн. евро, а остатъкът ще служи за погасяване на дългове на държавата. Новото е, че вместо всеки път да действаме непрогнозируемо, ние сключваме едно Рамково споразумение, което дава предвидимост, че каквото и да се случи с българското правителство, то ще може да поеме дълг и да изпълнява ангажиментите си към кредиторите“, каза още Владислав Горанов.

  • България с рекорден заем след продажба на държавни ценни книжа
  • Кристалина Георгиева не вижда проблем в новия заем
  • Мая Манолова поиска оставката на Калфин
  • Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга, обяви Калфин
  • Местан: Нямаме сделка с Борисов, а "ад хок" мнозинства
  • Главчев: Сериозни сме за намаляването на дълга
  • Румен Петков: АБВ няма да приеме оставката на Георги Първанов
  • Миков зове Плевнелиев за вето на ратификацията на новия заем
  • Томислав Дончев: Новият дълг няма да се отрази на джоба на българите
  • Плевнелиев няма да наложи вето на новия заем

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии