Държавният глава да върне закона за ратификацията на заема от 16 млрд. лева. За това настоява председателят на БСП Михаил Миков в писмо до президента Росен Плевнелиев.

Председателят на БСП изтъква, че липсват аргументи и обосновки за това как е определен този размер на заема и за какво ще бъде изразходван. Миков казва още, че са станали явни противоречията между закона за ратифициране и Закона за държавния бюджет, който не предвижда тегленето на заеми в тези размери.

"Ратификационният закон противоречи на Основния закон, защото с международно споразумение отсега се задават съществени параметри в законите за държавния бюджет, които предстои да се приемат за 2016 г. и 2017 г.", аргументира се Миков. Той задава въпроса и дали подобен заем е въобще необходим в този размер и дали той стимулира икономиката или я обрича на многогодишна стагнация.

Председателят на БСП коментира, че при липсата на прозрачност, мотиви и аргументи за законопроекта, единственото, което консолидира мнозинството, подкрепило законопроекта, остава стремежът за усвояване на непосилната за икономиката на България сума от 16 млрд. лева.

"Сигурен съм, че като президент, загрижен за бъдещето на държавата си, като стожер на законността, а и като специалист по лихвени пазари, Вие ще разберете и нашата гледна точка, независимо от публично изразената Ви априорна нагласа за противното. Вие вече сте демонстрирали тази Ваша загриженост, когато през 2013 г. върнахте за ново обсъждане закона за кредит за рефинансиране на стари задължения в размер на 1 млрд. лв.", обръща се към Плевнелиев председателят на БСП.

Той допълва, че отказът на държавния глава да върне за ново разглеждане заема от 16 млрд. лв. или е прибързан, или е комплексно преосмисляне на отношението му към новите заеми, което "еволюира от крайно консервативно преди година, до радикално либерално с нюанси на авантюристичност напоследък".

Михаил Миков призовава Превнелиев, в синхрон с разбиранията си за ограничаване на задкулисните уговорки и безпринципни коалиции, да се възползва от законовото си право и да върне ратификацията. "В случай, че не сторите това, за нас няма да остане друга възможност, освен да сезираме Конституционния съд или да се обърнем на свой ред към министър-председателя, за да наложи той нововъведения институт на "премиерското" вето", заявява Миков. Той допълва в писмото си, че възнамерява да запознае със ситуацията, свързана със заема от 16 млрд. лева, и европейските партньори на България.

  • България с рекорден заем след продажба на държавни ценни книжа
  • Кристалина Георгиева не вижда проблем в новия заем
  • Мая Манолова поиска оставката на Калфин
  • Кабинетът щеше да подаде оставка без споразумението за дълга, обяви Калфин
  • Местан: Нямаме сделка с Борисов, а "ад хок" мнозинства
  • Главчев: Сериозни сме за намаляването на дълга
  • Румен Петков: АБВ няма да приеме оставката на Георги Първанов
  • Томислав Дончев: Новият дълг няма да се отрази на джоба на българите
  • Плевнелиев няма да наложи вето на новия заем
  • ГЕРБ: Ратифицирахме договор за дилърство. БСП: Лъжа е, че лихвата е ниска