Третият мост на Дунав – при Русе и построен с частни пари
На 3 октомври лидерите на България, Румъния, Гърция и Сърбия вероятно ще обсъдят проекта в подробности
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 1
    5
Дунав мост - тирове - опашки
Сегашният "Дунав мост" при Русе често е запушен от големия трафик Снимка: bTV

В началото на следващия месец правителствата на България и Румъния ще обсъждат изграждането на „Дунав мост 3” при Русе, става ясно от стенограмата от днешното заседание на кабинета. Причината именно там да се строи съоръжението е, че очакванията са дунавската ни столица да се превърне в основен транспортен възел за Северна България с изграждането на АМ „Хемус”, тунела под Шипка и пътя Русе – Търново.

Новото съоръжение ще е извън града „на най-тясното място, на равно място, така че направо магистралата ще влезе в него”, както обяснява премиерът Бойко Борисов. Очакванията са той да поеме няколко пъти по-голям трафик, отколкото в момента минава през първия „Дунав мост”. Северната ни съседка държала за връзки със Солун и Белград, става ясно от думите на министър-председателя.

Нужен е нов „Дунав мост” при РусеТрафикът се е удвоил за година

„За втори „Дунав мост” на Русе от всички съгласувания, които проведохме с румънското правителство, там откликнаха изключително бързо, защото и те имат голям интерес от него. От всички други мостове не сме се отказали, но засега те са на само ниво добри пожелания”, посочва Борисов.

Той отбелязва, че заради ТОЛ системата има интерес подобни съоръжения да се концесионират: „Тук това е интересно за нас, защото няма да вадим пари от бюджета, а концесионерът, който, примерно, за хикс години (ще кажат министрите и съответно с румънското правителство каквото се договорим) след това за хикс години се изплаща мостът и се придобива тогава от държавата”.

Въпросът ще бъде обсъждан на 3 октомври, когато премиерите на България и Румъния ще открият новия ГКПП „Кайнарджа-Липница” и след това двете правителства ще проведат съвместно заседание във Варна с гости министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Сърбия Александър Вучич.

  • 1
    5
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре