"Дунав мост 1" не може да поеме големия трафик на превозни средства и трябва да бъде изграден нов мост при Русе-Гюргево, за да се реши проблемът със задръстванията при граничния пункт. Това е мнението на представители на български и румънски институции, които проведоха работна среща по инициатива на областния управител на Русе, съобщава БТА.

За първите осем месеца на 2016 г. през „Дунав мост 1” са преминали между 750 000 и 760 000 превозни средства, докато през тази година говорим за 1 370 000, стана ясно на срещата. На този фон капацитетът на моста няма как да се повиши – има по една лента във всяка посока и няма как да поеме по-голям трафик.

Нику Мардале от Окръжния съвет на Гюргево посочи, че според анализи от 2014 г. изграждането на втори мост ще струва около 250 млн. евро.

Директорът на Областното пътно управление в Русе Ростислав Стефанов предложи като най-удачно местоположението на новия мост да бъде край Източната промишлена зона - на около 3 км от сегашното съоръжение в посока град Мартен. Това място е избрано и за начало на магистралата Русе-Велико Търново.

Междувременно предстои отварянето на зона „Изток” на „Дунав мост 1”, която ще реши проблема при влизане в България – поне временно.