1 USD
1.82481 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,214.4

Стойнев към ЕРП-тата: Няма шега, взимаме ви лицензите!

БГ Бизнес

Държавата имала пари да изкупи дружествата, не можела да търгува с националната сигурност

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев предупреди трите електроразпределителни дружества, че държавата не се шегува и сериозно възнамерява да им отнеме лицензите. Това ще стане, ако те не изплатят дължимите към НЕК суми, уточни министърът, повтаряйки заканата си от неделя.

Той заяви, че българската държава не може да търгува с националната си сигурност. Икономическият министър беше на посещение във високо-технологично предприятие край пловдивското село Радиново, изградено с френски инвестиции. Той посочи, че капитулацията пред своеволията на ЕРП-тата ще е лош знак за чуждите инвеститори, които стриктно спазват българските закони.

Според Стойнев стартирането на процедурата по отнемане на лиценза е неизбежно, ако до вторник EVN, ЧЕЗ и Енерго-про не изпълнят ангажиментите си, вменени им от българското законодателство.

„Ако те не предприемат мерки за месеците, когато трае процедурата по отнемане на лиценза, тоест, ако те не върнат правомерно задържаните им средства, то тогава ще отидем на крайния вариант! Съветвам електроразпределителните дружества да върнат парите, които са си прихванали”, каза министърът.

Той е категоричен, че държавата има финансовия ресурс да изкупи обратно ЕРП-тата. „Ако се стигне до този вариант за отнемане на лицензи, държавата може да придобие и трите дружества. Пари има, понякога приоритети няма - тук приоритет е сигурността на енергийната система”.
Според Драгомир Стойнев от EVN най-нагло погазват българските закони, тъй като не са платили и лев от дължимата фактура за февруари.

„Фактурата е за 67 млн. лева, те не са платили нищо. Другите дружества са си прихващали определени суми – примерно, с по 15-20 млн. по-малко, докато EVN са категорични, че спират да плащат! Къде се намират?! Ние сме държава-членка на ЕС!”, заяви още министърът.

От EVN отказаха коментар пред камера, но заявиха за bTV, че стриктно спазват законите и разпоредбите на ДКЕВР.

Енергийният министър прогнозира, че след вторник НЕК ще продължи да съществува, но дължимите от ЕРП-тата 320 млн. лева са жизнено важни за баланса на енергийната система и за редовното изплащане на заплатите на миньори и служители в ТЕЦ-овете. Стойнев обвърза дълговете на дружествата с 550-милионния дълг на Топлофикация София, който също трябва да бъде незабавно изплатен към НЕК.

На този фон драстичното поскъпване на тока изглежда все по-неизбежно. Въпреки исканията за увеличение с поне 9%, енергийни експерти смятат, че задържането на цените ще продължи и през юли.

„С 0,1 % да скочи това означава хората отново да излязат на улицата, но в следващия момент трябва да има политически консенсус. Разликата между пазарната цена и сега е около 50% и това трябва да се преодолее стъпаловидно, а не рязко както се очаква през 2015 г.”, казва проф. Атанас Тасев - енергиен експерт.

Поне засега опасност от режим на тока няма, твърдят специалистите в сектора.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии