1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Шефът на енергийния регулатор защити ценовия модел за тока

БГ Бизнес

Иван Иванов е категоричен - 2015 г. ще е година на реформи

Ценовият модел за електроенергията, предложен от КЕВР почива върху справедливостта, принципите и реформаторския дух. Това заяви председателят на комисията Иван Иванов, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, вчера регулаторът предложи нов модел на ценообразуване, при който токът за бизнеса ще поскъпне осезаемо. Работодателските организации скочиха срещу идеята, а премиерът Борисов призова за месец отсрочка преди влизането в сила на новите цени – за да се проведе дебат.

„Отново има съпротива срещу решението, което КЕВР ще вземе в края на месеца, но комисията няма да се огъне върху натиска, който не почива на идеята за спасяването на българската енергетика и справедливостта”, каза Иванов, който е бивш депутат от ДСБ. По думите му 2015 г. трябва да бъде годината на реформи в енергетиката.

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев заяви, че следващата седмица ще бъде приета наредба за индустрията, която ще облекчи цената на тока за тях, премахвайки 85% от зелените компоненти в енергийния микс.

От държавната помощ не могат да се възползват индустриалци, консумиращи над 10 мегават часа електроенергия на месец. От облекчението обаче няма да могат да се възползват общините и моловете.

Добрев определи предложението на КЕВР за цената на тока като балансирано, без изкуствено записани приходи и съобразено със Закона за енергетиката.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии