1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Проф. Светослав Ставрев: Последните трусове в политиката са заради разпределение на пари

БГ Бизнес

По думите на проф. Ставрев погрешни хора вземат погрешни решения, а преходът е „несъмнен провал“

Не виждам никакви основания обществото да очаква Бог знае какво от тези игрички. Става въпрос за леки размествания в структурите на тези, които управляват българската държава. Това, което трябва да се изясни, е как ще се делят парите. Така икономистът и философ проф. Светослав Ставрев коментира последните трусове на политическата сцена у нас в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Вижте какъв е бюджетът на държавата, какви са парите от европейските фондове, от контрабандата и някои финансови структури, които претърпяха крах преди около две години – трябва да се реши кой ще взема процента от държавните поръчки, от европейските програми, посочи той.

На въпрос дали има връзка между остатъците от КТБ и разместванията в политиката, той отговори: „Има, няма как да няма“.

Помолен да коментира думите си, че в света се натрупват опасни напрежения, които започват да избиват на повърхността, проф. Ставрев посочи, че най-опасните са проблемите с икономическия растеж, политическата демокрация, която се оказва неспособна да реши някои от глобалните проблеми, огромните мигрантски потоци. „Светът не е подготвен да реши тези проблеми“, каза той.

По думите на проф. Ставрев погрешни хора вземат погрешни решения. Ако човек проследи как се вземат решенията на всички възможни видими нива на управление, ще установи, че тези които формално отговарят за решенията, не са тези, които трябва да бъдат. Зад тях има други лица, които не се виждат, и никой не носи отговорност, а загубите се поемат от всички.

Според него българският преход е „несъмнен провал“.

Проправителствени икономисти твърдят, че вече получаваме по-големи доходи, имаме по-добра възможност да задоволяваме потребностите си. Аз не съм съгласен, има и други данни има и други тълкования. Къде е силата на българската икономика? Кои са тези силни отрасли, производства, чиято продукция изнасяме, където сме силни? Кое прави богатите в България? Много богати хора се навъдиха, пазарът ли ги произведе? Не! Хватките са много, но във всички случаи не са в реалния пазар, обясни проф. Ставрев.

Откакто имаме валутен борд, държавата не може да играе много с парите, но може да играе с други – кредити, земи. В последно време се увеличава задлъжнялостта на държавата – това са едни пари, които идват, без да са произведени от българската икономика и ще ги връщаме някога, каза той.

По думите му големият бизнес у нас е олигархичен.

Вижте целия разговор във видеото:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии