1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Ивайло Калфин предвижда с 40% по-високи пенсии

БГ Бизнес

В обозримо бъдеще и според бюджета

„По-голяма самостоятелност, мек подход, който да е поносим, и перспектива за увеличение”. С тези думи социалният министър Ивайло Калфин обобщи пакета от мерки, съдържащ се в пенсионната реформа, която беше представена днес. Обсъждането на документа ще продължи и през април, за да се стигне до окончателен вариант най-рано през май.

Вицепремиерът обяви в „Лице в лице” по bTV, че с прилагането на промените може да се стигне до 40% по-високи пенсии. Ще бъде предвидено и падането на тавана на пенсиите, не само за новите пенсионери. Всичко това в „обозримо бъдеще” и според възможностите на бюджета.

Сред предложенията на социалното министерство е възможността за ранно пенсиониране срещу по-ниска пенсия – по 0,4% на месец.

Въпреки желанието в сектор „Сигурност” да няма промени, Калфин бе категоричен, че възраст ще бъде въведена така, че „не ги изплашим хората, че има отпаднат гарантираните социални права, и така, че възрастта да не бъде непосилна”. Тук министърът направи разлика между хората, които се борят с престъпници и чиновниците.

Друга промяна ще е в посока освидетелстване за увреждане, което обаче да дава възможност за работа.

За спора си с работодателите, основно по темата осигуровки, Калфин обясни, че ще се търси пресечна точка, но няма да има връщане назад, дори и при липса на съгласие по всички пунктове. „Всеки ще направи някакъв компромис и до лятото тази тема ще бъде затворена”, каза социалният министър.

По темата с пенсионните фондове вицепремиерът обяви, че всеки ще има избор да реши дали да вложи парите си в НОИ или в някой частен, а това ще повиши конкуренцията между тях.

Иначе Калфин обяви, че работи комфортно в кабинета, но проблемът идва от партийните сили, които често поставяли участниците в коалицията пред свършен факт.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии