Плавно увеличение на възрастта за пенсиониране и на осигуровките, както и нов начин, по който ще се акатуализира размерът на пенсиите всяка година - това включва пакетът от предложения за пенсионна реформа на кабинета, който беше представен във вторник.

След няколко месечни преговори със синдикати и бизнес, социалният министър Ивайло Калфин обяви предложенията си за пенсионна реформа. При обявяването им присъстваха и премиерът Бойко Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов като знак, че ги подкрепят.

Предлага се възрастта за пенсиониране да се увеличава плавно за всички, като за хората от най-масовота, трета категория труд ще расте и стажът.

Снимка: bTV

Ще се въведе пенсионна възраст за полицаи и военни, все още обаче се водят преговори какава точно да е тя.

Снимка: bTV

Планира се в продължение на 12 години плавно да се увеличават осигуровките за пенсия и безработица.

Снимка: bTV

В едно производство на мебели са заети 18 души. Всеки се надява да стигне до пенсия. „Много правителства видях и много реформи преживях и вече не ме интересува, не им вярвам”, признава работникът Светослав.

Ако предложенията на кабинета заработят, Светослав ще се пенсионира по-късно.

От догодина възрастта ще расте, първоначално с по два месеца на година. През 2037 г. ще стане 65 години за двата пола. След това ще продължи да расте спрямо продължителността на живота.

Плавно ще се покачва и стажът, докато достигне 40 години за мъже и 37 за жени. „Мисля, че няма да доживея. Като се има предвид и здравната ни система и тоя преход, който преживяхме, отразява се на здравето”, признава работникът Светослав.

Предлага се увеличение на възрастта за пенсиониране и за хората, които полагат тежък труд. Пенсионна възраст ще има за полицаи и военни.

„Този модел, който работи в момента, не е устойчив и ако продължи да работи, ще постави под риск цялата пенсионна система”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.

Пакетът включва и нов начин, по който да се актуализират пенсиите веднъж годишно. Сега това става по така нареченото „швейцарско правило”, а от 2017 г. се предлага да се увеличава плавно тежестта на една година стаж.

Освен това се предлага и поетапно увеличение на осигуровките за пенсия и безработица, като за 12 години те нарастнат общо с 4,5 на сто. За сметка на това вноската за втора пенсия в частен фонд ще бъде замразена.

„Бихме желали да видим от правителството да събира осигуровки от държавните служители, от армията, от полицията. За нас е невъзможно и да издържаме такъв апарат от хора, които безспорно работят, но са в бюджетния сектор", коментира собственикът на фирмата Милчо Боров.

Предложенията включва и възможността хората да се пенсионират с намалена пенсия, ако не им достига една година възраст.

Предложенията за пенсионна реформа включват и възможността да избираме къде да отиват вноските ни за втора пенсия - в частен фонд или в НОИ.

Темата, която беше широко обсъждане през последните месеци. Целият пакет от мерки ще се обсъжда през април, предстои да бъде внесен на Съвет за тристранно сътрудничество.

Окончателният вариант на реформата би трябвало да се гласува до лятната ваканция на депутатите.

Пълния пакет мерки на МТСП:

Paket merki-31.03.2015