1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Гръцките блокади съсипват българския бизнес

БГ Бизнес

Докато фермерите играят карти на границата, фирми у нас фалират

Ако блокадата на границата ни с Гърция продължи седмица, това ще бъде фатално за много български фирми. Освен загубите за транспортните компании, може да се стигне и до фалит на дружества.

Грубите сметки показват, че транспортният бранш губи дневно по 150 евро за всеки тир. Натрупаните до момента загуби надскачат 300 хиляди лева. За да спестят поне част от глобите за закъснение, превозвачите може да ползват сертификати за форсмажор, което на практика е своеобразна извинителна бележка.

Компаниите, които работят за износ и чакат материали от Гърция рискуват повече от глоби за закъснение и може да фалират. При фалит загубите трудно могат да се изчислят, защото вече говорим за затваряне на фабрики и освобождаване на работници. Като теглим чертата, загубите може да гонят и стотици милиони.

Закъснееш ли – аут

Бизнесът все още определя случващото се като криза. Ако блокадите продължат обаче оценката ще бъде друга. „Вероятно над седмица ще бъде много фатално”, призна Веселин Илиев от БСК.

Проблемите не са свързани само с българо-гръцката търговия. Много наши фирми чакат доставки през гръцки пристанища, за да произведат автомобилни части и да ги изнесат - за Германия например.

„Те не могат да получат материалите които трябва да обработват и съответно не могат да извършат своите доставки за централна и западна Европа. Там ако не се спазят сроковете се отпада от веригата, говорим за фалит”, посочи Колев.

За избягване на санкции може да помогне сертификатът за форс мажор, който по правило партньорите на закъснелите с доставките компании трябва да приемат. Дори и са преглътнат закъснението обаче фирмите може утре да изберат друг доставчик.

Българските шофьори мислят и за контра мярка. Транспортният бранш настоява за трайни решения.

Колко гърци се преместиха у нас

И тъй като всяка криза може да бъде и шанс - проверихме какво се случва напоследък с гръцките фирми у нас. След началото на кризата това лято броят им скача с драстичните 50 процента. В края на 2014 г. в България има 10 500 гръцки дружества - в края на 2015 г. те са вече 15 500.

Целта е прехвърляне на дейност и пари. След като бяха размразени капиталите в банките, гръцките фирми изтеглиха от гръцките банки милиарди. Една част от тях вече са у нас.

С началото на годината на практика започна затягането на коланите в Гърция. Всеки гръцки бизнесмен у нас има поне 1-2 познати, отворили тук офис, за да не бъдат блокирани парите им в банките отново.

Без да злорадстват за проблемите в южната ни съседка българските бизнес организации очакват изгода от случващото се в Гърция.

„Това е първата крачка. Когато един предприемач прехвърли средствата си в другата държава и като се запознае с условията за правене на бизнес в другата държава, ако му допадат и са по-добри от гръцките, естествено всеки да мисли в тази посока”, отбеляза Добромир Иванов от АИКБ.

Очакванията са предимно малки фирми да изберат България. Кипър със сигурност ще е по-напред в класацията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии