1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

БНБ не е разрешавала на квесторите в КТБ да предоговарят влогове

Финанси

И да е свалена лихвата на преференциален депозит, той си остава негарантиран

Българска народна банка не е разрешавала предоговаряне на влогове в КТБ и квесторите на трезора не са искали от нея това. Те упражняват самостоятелно своите правомощия, освен когато БНБ издава задължителни предписания към тях.

Това посочиха в официална позиция от централната банка, часове след като прокуратурата започна разследване срещу квесторите на КТБ Стоян Лютов и Елена Костадинчев.

Досъдебното производство срещу тях е за това, че умишлено не са положили достатъчни грижи за запазване на повереното им имущество на банка „КТБ“АД. От това са последвали значителни щети за банката, престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, посочиха от държавното обвинение.

На правителственото заседание миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че службите са му доложили за над 1000 вложители, които променили договорите си, за да получат гарантираните 100 хил. евро от Фонда и така държавата е била ощетена със 100 млн. лева.

Двамата квестори отговориха, че са действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно. Според тях обвиненията, дошли от Борисов, са "необосновани".

От БНБ подчертаха днес, че с решението за особен надзор над КТБ от 20 юни м.г. са били забранени всички платежни операции между сметки на клиенти с изключение на такива за погасяване на кредити със средства на кредитополучателя, негови съдлъжници или поръчители.

И да е паднала лихвата, вече е късно

„Намаляването с административен акт на лихвите по депозити в банка, поставена под специален надзор, не касае договорния процес между страните, в който се предоставят взаимно договорени привилегировани лихвени условия и не прави влоговете с привилегировани лихвени условия гарантирани влогове”, пишат от централната банка.

Според тях позицията е потвърдена от управителните съвети на БНБ и Фонда за гарантирането на влоговете в банките през ноември 2014 г. и е било изпратено на квесторите.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии