Прокуратурата започна разследване за безстопанственост срещу квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, съобщиха в понеделник от държавното обвинение.

Досъдебното производство срещу тях е за това, че в периода ноември 2014г. до 26.03.2015г., в качеството им на длъжностни лица – квестори, умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на банка „КТБ“АД. От това са последвали значителни щети за банката, престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура. Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

Ще се разпитат като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес. По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори.

Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза.

На правителственото заседание миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че службите са му доложили за над 1000 вложители, които променили договорите си, за да получат гарантираните 100 хил. евро от Фонда. Каза още, че в последния си работен ден квесторите са изнесли огромно количество имущество от банката.

Двамата квестори отговориха, че са действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно. Според тях обвиненията, дошли от Борисов, са "необосновани". Двамата и настояха да бъде извършена експертна оценка, за да се докаже, че действията им са били в рамките на законовите разпоредби.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”