Опит за палеж на историческа синагога в Полша. Коктейл „Молотов“ е бил хвърлен по единствената синагога във Варшава, оцеляла след Втората световна война и Холокоста.

Снимка: Wikipedia

Нападението е извършено от неизвестен рано тази сутрин. Той е хвърлил бутилка със запалително вещество по историческата синагога „Нозик“, съобщи The Times of Israel.

По външната стена на сградата има черно петно и следи от изгаряне. За щастие при инцидента няма пострадали и не са нанесени значителни щети на молитвения дом. 

Мотивът за нападението все още е установен.

Полският президент Анджей Дуда нарече нападението „срамно“. „В Полша няма място за антисемитизъм, няма място за омраза“, заяви той в социалната мрежа Х.

„Възмутителни антисемитски нападения като това не могат да бъдат толерирани днес. Извършителите трябва да бъдат открити и наказани", каза посланикът на Израел в Полша Яков Ливне.

Нападенията срещу евреи и еврейски обекти зачестиха в световен мащаб, откакто през октомври миналата година в Газа избухна война след нападението на „Хамас“ срещу Израел и последвалата израелска военна офанзива.

Полският външен министър Радослав Шикорск обърна внимание на времето, когато се е случил инцидентът. „Чудя се кой се опитва да наруши годишнината от присъединяването ни към ЕС. Може би същият, който надраска звездите на Давид в Париж?"

Днес Полша празнува 20-годишнината от присъединяването си към Европейския съюз, но не е ясно каква връзка има това събитие с антисемитизма и Шкиорски не даде подробности.

През октомври миналата година френските прокурори започнаха разследване, след като десетки антисемитски символи бяха изрисувани върху сгради в Париж. Франция смята, че руските служби за сигурност стоят зад вандалския акт, заяви официален френски източник, но Русия отрече да е замесена.