За нас е важно да имаме подаден сигнал на 112, за да бъде нашата реакция бърза и адекватна. Това каза директорът на главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски в предаването „Тази сутрин по bTV. Той коментира серията тежки случаи на агресия от последните дни.

Важно е да има и заявени от гражданите в разпит показания, за да може да се повдигнат обвинения и след това случаите да влизат в съд, каза той.

За случая в Асеновград, където група роми са нападнали младежи от клуба по гребане, Терзийски посочи: „Тези действия са се случвали в присъствието на много граждани, но никой не е съдействал и не е подал сигнал“.

Той каза, че не знае дали е имало други сигнали за подобна агресия в града, но „такива хулигански прояви не са рядкост, нито изключение“.

Снимка: Ладислав Цветков

Въпреки това оцени, че в случая „нашите органи са действали абсолютно адекватно и организирано под надзора на прокуратурата“. Към настоящия момент вече има задържани осем нападатели, на които са повдигнати обвинения. Те задържани за 72 часа от наблюдаващ прокурор по досъдебно производство за хулиганство с нанасяне на телесни повреди, отчете той.

Като пример за бърза реакция на полицията Терзийски посочи вчерашното нападение над съпругата на зам.-главния мюфтия в столичния кв. „Свобода“. „Тогава имаме подаден сигнал на 112 и бърза и незабавна реакция на патрул, който се отзовава на мястото“, каза той. Засега няма задържани за инцидента, но Терзийски смята, че извършителите ще бъдат арестувани, независимо, че по първоначалните данни може да са непълнолетни.

По думите му и в случая с нападението над незрящи туристи в Несебър полицията е действала адекватно.

Вече е ясно, че извършителят е 21-годишният местен жител Тодор Маринов Николов от богата фамилия с доста магазини по търговската улица на стария град. Той остава в ареста. Пострадалите са Мариан Банго, съпругата му Александра и двете им асистентки. Вчера Александра и едната асистентка цял ден са давали показания в полицията и в съда, а днес ще се срещнат със съдебен лекар в Бургас.

На мястото на инцидента се е отзовал патрул от командировани служители, а след това „незабавно е дошъл и патрул на КАТ, който да предприеме действия за откриване на автомобила“, отчете Терзийски.

На определен етап от разследването обаче „беше трудно да установим тъжител“, посочи той.

На въпрос дали е можело да бъде предотвратено убийството на 29-годишната Виола Николова, след като срещу извършителя са подавани серия жалби, Терзийски каза, че всички жалби „са обработени, изготвени са предупредителни протоколи и е свършено всичко, което е в правомощията на полицията“. „Инструментите, с които разполагаме, не са кой знае какви“, добави той и уточни, че „ако едно лице подаде жалба срещу друго за агресия, ние сме длъжни да го намерим, да изготвим протокол за предупреждение и да го освободим“.

Вижте целия разговор във видеото: