Разглеждаме този резултат просто като начало, коментира пред bTV лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, след като първите екзит пол резултати показаха, че партията му печели около 3,5% от гласовете.

Това е „доказателство, че на десетата седмица от създаването си, без структури, без субсидия, без готова партия, при чудовищна медийна атака срещу нас, каквато нямаше срещу нито една от другите партии, успяхме отключим нова енергия, да привлечем нови избиратели за голямата демократична кауза на България, за темата, свързана със съдебната реформа“, каза Иванов.

Той обърна внимание, че през последните седмици Бойко Борисов се „опитваше да се закрепи на тази тема“.

Очевидно за него е ясно, че ако не говори на тази тема, губи избиратели. Това е един процес на разпад на българския мафиотски модел. Ключът към този разпад е съдебната реформа. Българските граждани го знаят, а ние ще продължим нашите усилия да получим тяхното доверие.

Снимка: bTV

Иванов отхвърли твърдението, че ако „Да, България“ се беше коалирала с „Нова република“ или Реформаторския блок, сега щяха да са трета политическа сила.

Няма социологическо доказателство за това твърдение“, каза той. И добави: „Ние провлякохме нови хора и нова енергия към демократичната кауза, каквато по една или друга причина изброените политически сили не са успели да отключат“.

Това не е крос към парламента, това е маратон към различно бъдеще за България“. Не бягаме сами и не смятаме да го правим. От самото начало сме си поставили цел да изградим голям продемократичен антимафиотски фронт. Изисква се време, за да бъде автентично това изграждане. Не става дума за кампанийно коалиране, просто за да влезем в парламента, добави той.

Заложихме на стратегия, която не беше най-лесната, крие определени рискове, особено когато строиш на зелено, но мисля, че българските избиратели показват, че ценят именно това.

Вижте цялото видео: