Конституционният текст според нас си има тълкование, което позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на „резервната скамейка”, да се кандидатира отново, заяви пред журналисти в парламента председателят на ПП АБВ Георги Първанов и държавен глава два поредни мандата (2002-2007 и 2007-2012 г.)

„Нямам намерение да питам Конституционния съд (КС), нямам и право, няма да събираме подписи ние”, заяви той в отговор на въпрос.

Изказването му може да се тълкува като първа заявка, че Първанов може да се кандидатира на предстоящите избори, макар самият той да не отговори директно на въпроса ще се впусне в президентската надпревара през есента.

Днес в Народното събрание депутати от АБВ и от „Народния съюз” обсъдиха общи законодателни инициативи и евентуална обща кандидатура за президентските избори.

Румен Йончев от „Народния съюз” заяви пред журналисти, че това е била една от серията срещи с групата на АБВ, в която е обсъждано как двете формации могат да работят в парламента по-продуктивно като център.

По думите му, ако има политически център в България, той трябва да е способен да излъчи обща кандидатура за президентските избори. Георги Първанов би бил една от много силните кандидатури, но за момента обсъждаме доста имена, уточни Йончев.

Самият Първанов обаче посочи, че на днешната среща конкретни имена за президентските избори не са били обсъждани.

Той изрази надежда да се активира диалогът в лявото политическо пространство, но независимо дали той ще се случи, или не, общуването в центъра, „това оформяне на третия път”, ще продължи. Надявам се не просто да се увеличават партиите, с които да работим, но и да ставаме все по-силни в парламента и извън него, каза Първанов.

„Чух много закачки, много хапливи реплики в последните дни, но ние, както се казва, ще отговорим с любов. На всяка такава остра реплика ще подаряваме по една червена роза”, каза Първанов в отговор на въпрос за коментари от страна на БСП.

Той припомни, че на местните избори от АБВ са подкрепили около 40 партийни кандидати на БСП безвъзмездно и без споразумение.

„Сега няма вариант, в който АБВ да подкрепи друга кандидатура, на друга формация, без да има споразумение за това”, поясни Първанов.

„Най-доброто е това, което правим ние в центъра, център-ляво, център-дясно - събираме се, умуваме, измисляме политиката, намираме личностите и заедно ги отстояваме. Това е работещото, аз съм го правил, така съм печелил избори. Ако някой друг може да измисли друга печеливша формула, моля”, каза още той.

Попитан дали АБВ са опозиция или част от управляващото мнозинство, лидерът на формацията заяви: „Ние сме алтернатива, за разлика от някои други”.