49,1% от българите имат положителни очаквания към новия парламент, който беше сформиран на 19 април. 24% не очакват нищо добро.

Това са резултатите от телефонен сондаж на „Галъп”, проведен сред 801 души в цялата страна, на 24 и 25 април.

Снимка: Галъп

Относно работата на служебния кабинет на Огнян Герджиков половината запитани – 49,6%, не могат да дадат оценка Останалите отговори са поделени между положителни и отрицателни с лек превес на положителните – 26,3%. Като всеки служебен кабинет, той не се ползва със сериозна разпознаваемост или особено внимание, коментират от агенцията.

Снимка: Галъп

В допитването е включен и въпрос за референдума в Турция за промени в конституцията и очакваните последствия за България.

Изследването показва, че българите проявяват сериозни страхове от случващото се в Турция. 63,5% процента казват, че след референдума в Турция има опасност за България. 30,9% са на обратното мнение.

Снимка: Галъп

Събитията в Турция водят и до радикални нагласи сред българите по отношение на гласуването в тази страна. Всякакви идеи за ревизия в обхвата на гласуване в чужбина срещат подкрепа – по-голямата част от българите са склонни да подкрепят идеи за ограничаване на възможността за гласуване в Турция. 61,2% подкрепят това да се спре изцяло гласуването на български граждани от Турция в българските избори.

Снимка: Галъп

Уседналостта и спирането на външното финансиране на вероизповеданията също получават одобрение от мнозинството. Идеята за активна регистрация също има поддръжници.