„Приемам номинацията на ДПС като оценка за всичко, което съм свършила в Европейския парламент за България“, обясни евродепутатът Елена Йончева.

„Делян Пеевски ми се обади лично. Покани ме в сградата на Народното събрание. Той направи това предложение преди три дни. Казах, че трябва да помисля. Обясних, че ще приема, ако имам правото да отстоявам това, което съм отстоявала и досега“, подчерта тя.

„Зависимости от какво? Всичко, което съм правила в тази сграда, показва, че аз нямам зависимости. По моя инициатива беше направена резолюция за България, в която се посочва, че имаме сериозни проблеми с върховенството на закона, свободата на медиите и правосъдната система. За да извоюваш такава резолюция, това показва, че няма зависимост“, категорична беше Елена Йончева.

„Бих приела покана от партия, която ми дава свободата да продължа тези битки. Предстои законодателство, свързано с трафика на хора. Работя и по медийния акт. Тази свобода си я давам аз. Като журналист и политик аз самата съм гаранция за свободата си“, добави евродепутатът.

На последните европейски избори през 2019 година ДПС получи 16,55% (323 хил. гласа), явявайки се със слогана „Ние залагаме на младите“. Водач на листата беше тогавашният председател на партията Мустафа Карадайъ, а Делян Пеевски беше втори. Трети беше Илхан Кючюк. В преференциалния вот Карадайъ получи 12 хил. гласа, а Делян Пеевски – 6306.

БСП беше втора политическа сила на евровота през 2019 г. с 24,26% (474 хил. гласа). Йончева, която оглави листата на БСП, имаше 82 хиляди преференции. Надпреварата за първото място при съставянето на евролистата на социалистите беше между нея и председателя на Партията на европейските социалисти тогава и евродепутат Сергей Станишев. Кандидатурата на Йончева бе подкрепена с 95 гласа, а тази на Станишев - със 75 гласа от Националния съвет на БСП. Двамата запазиха добрия тон по време на предизборната кампания през 2019 г., въпреки че Сергей Станишев критикува Корнелия Нинова за подредбата на листата.

Само година по-късно отношенията между Елена Йончева и ръководството на БСП са влошиха. Йончева критикува Корнелия Нинова, а социалистите свалиха политическото си доверие от евродепутата.