Полицейските кучета влязоха във фокуса на медиите в последните дни.

Първият случай беше операцията по залавянето на терористите в Париж от 13 ноември, в която загина овчарката Дизел. Тогава любители на животните от цял свят изразиха тъгата си със специална кампания в "Туитър".

При втория – "обезвреждането" на съмнителен микробус на летище София, в който не беше открита бомба, се повдигна въпросът могат ли обучените кучета да сгрешат при преценката си.

Вероятността това да се случи не е нулева, но е много малка. Как протича подготовката на едно полицейско куче, разказва репортерът ни Петър Нанев.

Кучетата преминават през дълъг процес на обучение, който трае две години. Най-подходящата порода за търсене и намиране на взривни вещества е белгийската овчарка.

У нас МВР разполага с 540 кучета. Повечето са разпределени в поделенията на полицията, а някои все още продължават обучението си в тренировъчния център край София.

По време на обучението си кучетата се профилират в няколко категории – за наркотици, за експлозиви, патрулни и следачи. Най-спокойните животни се разпределят към търсенето на взривни вещества.

Характерът на кучето освен това трябва много добре да се напасне с оператора, който го води, подчертава бившият войник от 68-ма бригада Красимир Панчев. В десетки операции в Афганистан той е търсил с кучето си експлозиви.

"Успеваемостта е голяма, друг е въпросът вече дали операторът ще ги разбере. Ако днес на дадено място е било подготвяно някакво устройство и на следващия ден то е преместено, въпросното място ще бъде локализирано от кучето", обяснява Панчев.

"Обикновено кучето е обучено да сяда до експлозива или до мястото, където е надушило експлозива, тъй като той може да е скрит или заровен. Кучето сяда и прави знак към самия водач, който посочва вече на сапьорните екипи да обезвредят или да проверят мястото", разакзва той.

Процентът на успеваемост на самите кучета е много голям, но след като бъде обучено да намира експлозиви, то трябва също така да бъде ежедневно тренирано в това нещо, да не забравя и да не си губи навиците.

Кучето всъщност усеща миризмата на над 40 вида експлозиви и химикалите, от които се произвеждат.

Понякога кучетата може да усетят само химикалите, които обаче не са експлозив – и да дадат знак.

"При обработка на дрехи с химични препарати или дезинфектанти кучето реагираше като на експлозив и когато пристигаха камиони с такива препарати или с изпрани дрехи за войниците, кучето реагираше като за експлозив. А в случая те бяха просто третирани с даден химикал, посочва "подводните камъни" при работата с полицейско куче Панчев.

Иначе кучетата имат и "работно време" – работата им на терен не бива да продължава повече от четири часа.