Не мисля, че г-жа Бетина Жотева е реагирала подобаващо и адекватно, но в крайна сметка тя е емоционален човек и може би и аз също бих реагирала така, когато някой каже „от първо лице знам“ за нещо, което изобщо не е истина.

Това коментира министърът на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по bTV във връзка разразилия се вчера скандал с члена на СЕМ Жотева и дългогодишния радиожурналист Къдринка Къдринова.

Вчера Къдринова каза, че е била заплашена от Жотева и разпространи запис от заседание на парламентарната медийна комисия от преди седмица, на което се дискутира бъдещето на радио „България“. Къдринова пита Жотева дали е вярно, че е заявила пред испаноговорящи посланици, че Захариева подкрепя закриването на радиото – информация, която имала от първо лице. На записа се чува Жотева да предупреждава да не се опитват да я вкарат в интрига и фразата: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става“.

Снимка: Ладислав Цветков

Това е абсурден скандал, каза Захариева. Тя потвърди, че информацията е невярна, защото тя самата не е говорила с Жотева от месеци, т.е. няма как да ѝ е казала, че подкрепя закриването на радиото. Освен това Министерството на външните работи и тя самата са имали официална позиция преди заседанието на комисията, а и в разговор с директора на радиото била заявила ясно, че според нея ще бъде грешка да се спре излъчването на други езици. За мен е важно то да се запази и дори да стане по-популярно, каза министърът.

Включването на прокуратурата в изпълнителната власт би било грешка – това няма да гарантира независимостта ѝ, коментира още Захариева. Има различни системи, но ми се иска да се фокусираме как да подобрим нашата, а не непрекъснато да променяме. Нека диалогът да е професионален, а не с нападки, добави тя.

Според нея прекият избор за членове на Висшия съдебен съвет от съдийската колегия е бил честен.

Що се отнася до т. нар. „Болтгейт“ – скандала с падналите и разхлабени болтове на автомобила на Националната служба за охрана (НСО), който превозва председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, министърът каза, че той е „знак за изключително напрегнати отношения и, за съжаление, изместване на фокуса от реформата“.

От няколко дни, освен че е министър на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа, Захариева е и национален координатор по антикорупционните политики. Запитана как ще съвместява задълженията, тя отговори, че „антикорупцията е част от съдебната реформа и то доста сериозна, така че двете неща се припокриват частично“.

Снимка: Ладислав Цветков

Като външен министър тя коментира и посещението на македонския премиер Зоран Заев в България. До вчера по обяд имаше над 175 негативни публикации за България в пресата в Македония, след това спряхме да броим. Беше дадено послание, че Македония иска да върви по пътя на еворопейската интеграция и иска да оправи отношенията със съседите – това ли е лошото, което се случи тук?, попита тя.

Посланието на двамата премиери – гостът и Бойко Борисов, беше много ясно – да празнуваме заедно историята си, това е европейския начин. Евентуалният бъдещ договор за добросъседство е символичен, но не е достатъчен. Той надгражда декларацията от 1999 г. Ние не искаме нищо по-различно от договорите с другите страни, каза Захариева и добави, че посещението на Заев и Борисов на паметника на Самуил, посланията, ангажиментът да празнуваме заедно и други дати, които ни свързват, са били по-символични.

Министърът призова по-малко да се заиграваме с националистическата вълна.

За скандалите с произхода на кирилицата тя каза, че е ясно кой е създал глаголицата, къде е създадена кирилицата и по чия поръчка.

Захариева не знае дали има официален отговор на поканата на българския президент Румен Радев към руския му колега Владимир Путин да посети България догодина.

Вижте целия разговор във видеото.