ДКЕВР откри процедурата по отнемане на лиценза на ЧЕЗ по време на закрито заседание късно във вторник. По-рано през деня премиерът Бойко Борисов обяви на извънредна пресконференция, че това ще стане в рамките на работния ден.

По-рано днес стана ясно, че ДКЕВР е издал четири акта за нарушения на ЧЕЗ и четири на ЕВН – проверките над дейността на електроразпределителните дружества продължава. Така Юлиана Иванова, която подаде оставка като председателя на енергийния регулатор, обобщи напредъка в инспекциите.

Предстоят още задълбочени проверки и обстойни ревизии как ЧЕЗ е обслужвала абонатите си, какви средства е инвестирала през годините, както и какво е качеството на тока в столицата и в малките населени места на Западна България.

При отнемане лиценза на ЧЕЗ нейната мрежа в Западна България ще се ръководи от особен управител. Той няма да има правомощия да продава активи на компанията, а само да гарантира непрекъснатост на електроснабдяването до всеки един абонат. ЧЕЗ ще е под особена опека и управление докато компанията майка не прехвърли активите си на друга компания, която получи лиценз от комисията регулатор.

Преди дни Иванова подаде оставка за предсрочно освобождаване от ръководния пост в ДКЕВР заради скандал с незаконната продажба на цигари в онлайн магазин. Тя обаче посочи, че по закон ще изпълнява функцията на председател, докато не бъде назначен нов управляващ на държавната комисия.

„В момента се създават актове по установени нарушения, правим проверки и може би днес следобед ще има нови резултати и ще стане ясно дали ще се стигне до процедура с отнемане на лицензи на електроразпределителните дружества”, посочи Иванова.

По думите й едно от съществените нарушения, които биха били предпоставка за отнемане на лицензи на ЕРП-тата, са свързани с това дали средствата, които са предназначени за инвестиции, наистина са направени.

Иванова се затрудни да отговори на въпросите на журналистите като единственото й обяснение беше, че проверките все още продължават и когато има яснота за това ще бъдат оповестени данните.

Междувременно прокуратурата обяви резултатите от своите проверки за дейността на самата ДКЕВР.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил