Работодателите изразиха остра критика към протестиращите през последните седмици. От КРИБ определиха демонстрациите като „недопустими" и поискаха държавата да вземе мерки, така че блокадите да не пречат на бизнеса.

„Според нас тези протести, които вървят из страната, от малък брой хора – са недопустими. По мнение на КРИБ трябва да се вземат мерки това нещо да не затруднява икономиката и гражданите”, каза Кирил Домусчиев и допълни, че бизнесът е против предсрочни избори.

Според него през следващата година ще има ръст на средната работна заплата. 

„Заплатите в предприятия с добра добавена стойност ще растат, но ще растат за тези, които са специалисти и имат необходимите знания и умения. Основният проблем в България за ръста на възнагражденията е образованието, квалификацията и уменията. Ние ще продължим да настояваме за подобряване на образователната система”, каза Домусчиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Домусчиев допълни, че проблемът с липсата на кадри продължава да стои на дневен ред: Пускаме обяви за работа, а хора не се явяват и то за възнаграждения, които са впечатляващи.

Снимка: btvnovinite.bg

Синдикатите заявиха, че политиката за ръст на доходите в частния сектор трябва да бъде затвърдена.

„78% от работещите са в частния сектор. Между добрите новини за бюджета, за увеличение на доходите – касаят едва 1/6 от работещите българи. Затова двуцифреният ръст от 12% през следващата година, по наши изчисления, трябва да даде отговор на два въпроса. Първият е доколко справедливо споделяме допълнителния растеж на икономиката и как реагираме на растящите цени на стоки и услуги”, посочи Пламен Димитров от КНСБ.

Димитров допълни, че на срещата е коментиран и пазарът на труда – липсата на кадри.

„С бизнеса и правителството трябва да потърсим решение как трайно да привлечем няколко десетки хиляди работещи българи, които живеят в момента в Молдова и Украйна. Говорим за внос на кадри, за заселване – с всичките проблеми и възможности, които това дава”, каза Димитров.

И въпреки, че от KT „Подкрепа” обявиха, че готвят митинг-шествие заради риска да се затворят мините и ТЕЦ-овете на въглища, синдикатът все пак отчете, че гражданското недоволство от последните седмици има разнопосочни искания.

„Непрекъснато се говори, че в България са намалели инвестициите. Според последните данни през 2017 спрямо 2016 година, инвестициите са повече с 400 млн. евро, при положение, че 6 месеца нямаше правителство. За тази година отново има ръст с над 2% спрямо миналата година. През последните години инвестициите са в производство. Анализите показват, че чуждестранният бизнес инвестира в машини и съоръжения, което е доказателство, че иска да остане в България”, коментира след срещата със синдикати и бизнес министърът на икономиката Емил Караниколов.