ДНК експертиза у нас – как и за колко време се прави
Управителят на лабораторията, която изготви основните ДНК анализи в разследването на шесторното убийство в Нови Искър, говори пред bTV
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
Мая Кичева
Снимка: btvnovinite.bg

Как и за колко време се прави ДНК експертиза у нас? Любопитството по тази тема засили шесторното убийство в Нови Искър. Пред bTV за първи път говори управителят на лабораторията, която изготви основните ДНК анализи в разследването.

Ключът за разкриването на шесторния убиец в Нови Искър се оказаха няколко ДНК експертизи. За сравнение е използван ДНК материал на Росен Ангелов, вкаран в базата на МВР още през 2007 г. след задържане от полицията.

Росен Ангелов се е самоубил ден след началото на издирването муЕдин от мотивите, който е подтикнал Росен Ангелов да извърши шесторното убийство в Нови Искър е желанието му да обере домовете, в които е чистела жертвата му Кети Кюхова

Мая Кичева е управител на лабораторията. Казва, че не били затруднени в изготвянето на експертизите.

„На нас не са ни нужни микрограми ДНК, за да анализираме обект. По-скоро сме в границата на нанограмовите количества и по-малко. Това се дължи на доброто развитие на науката. Успяхме в рамките на 3 работни дни да дадем достатъчно резултати на разследващите”, обясни тя.  

ДНК анализът протича в три етапа. „Подбор и решение за това с кои обекти да се започне анализът, изолиране на ДНК от обектите, амплификация със специфични праймери и последна стъпка – получаване на ДНК профил. Няма как да се повлияем от емоцията на една или друга страна, защото работим с доказателствен материал”, категорична е Мая Кичева. 

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре