В музикантските среди България е абсолютно име и е с великолепна репутация. Това каза в предаването „120 минути” по bTV диригентът Йордан Камджалов.

„Средният човек на запад и в света много малко знае за България. В музикалния свят е нямало човек на планетата, който да съм срещнал и да не е казвал за България много конкретни неща”, подчерта той.

„Винаги съм се борел с моетo чувство за огромно незнание, за огромно несъвършенство и за огромна липса даже на базови неща, които съм се стремял да допълвам, и виждам, че няма никакъв шанс в живота човек да се подготви тотално.  Всяка област на човечеството, наука и изкуство, е безкрайна”, заяви Камджалов.

„Няма нито един запис, който да си харесвам през тези 15 г. дирижиране”, призна той.

Камджалов разкри също, че вече не слуша музика. „Ние сме толкова сме заети в правенето на музика, че търсим да чуем музиката вътре в себе си, за да можем да извадим максимално автентичен оригинал. Обичам звука на вятъра, на водата. По-скоро в момента слушам повече звуци, отколкото музика”, отбеляза той.

„Все повече виждам музиката като повод за комуникация между хората”, каза още диригентът в разговора със Светослав Иванов.

Диригентът е категоричен, че докосването на човешкото сърце е най-силното нещо.

Йордан Камджалов е роден през 1980 година в град Търговище. Учи дирижиране в Националната музикална академия " проф. Панчо Владигеров" в София и в Музикалната академия " Ханс Айслер" в Берлин.

Той  е първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст, за генерален музикален директор и главен диригент на град Хайделберг, Германия. Дирижира водещи оркестри  в Берлин, Лондон, Цюрих и Токио, Бостън и Лисабон. С впечатляващите си изяви на три континента Йордан Камджалов е сравняван в европейската преса с легенди в дирижирането като Тосканини.

НАСА  и Международният център по астрономия кръщават на негово име астероид пред 2014. На 29 години Камджалов създава фондация за подпомагане на млади български творци.