ГЕРБ ще се противопостави с всички възможни средства на строителството на нов бежански лагер в област Хасково. Това трябва да е категорично ясно на колегите от БСП, заяви водачът на листата на ГЕРБ в 29 МИР-Хасково Делян Добрев, цитиран от БТА.

По думите му новоназначеният областен управител е обявил решение за изграждане на нов лагер, търси военен имот за тази цел и изпраща запитвания към фирми за строителство на такъв.

Искам ръководството на БСП да изрази своята позиция дали ще има нов бежански лагер в област Хасково и защо по такъв начин техният областен управител повишава напрежението в региона, настоя кандидатът за народен представител.

Половината настанени у нас мигранти са на територията на област Хасково. При това положение да се говори за нов лагер е взривоопасно, смята той.

Ще търсим варианти за отлагане на строителството на временен кризисен бежански център на територията на област Хасково до встъпването в длъжност на редовни правителство и областна управа, или за спирането на проекта въобще, каза от своя страна на пресконференция областният управител Минко Ангелов.

Това ще бъде обсъждано първо на среща с министъра на вътрешните работи и след това евентуално с премиера, уточни той. Според него заради ниския миграционен натиск такъв временен кризисен център в момента не е необходим, а предвидените за него 1,6 млн. лева могат да бъдат преносочени за подобряване на битовите условия на сега съществуващите центрове за мигранти в областта.

Областният управител обясни още, че залегналият в споразумението на България с ЕК за предоставяне на целева финансова помощ за бежанците проект е в крайна фаза. Според проекта за партьорски договор между областната администрация в Хасково и МВР, трябва да бъде подготвена площадка за настаняване за срок 4 месеца с капацитет 2000 души.