На старта на отпускарския сезон, bTV провери какви са условията за пътуване заради ремонтите по основни артерии.

Целта на експеримента - да разберем колко време ни отнема, за да стигнем до мястото на почивката.

Към морето

Тръгваме от София в 16:30 минути. Заради ремонта на Цариградско шосе, решаваме да излезем от София през Околовръстното. Първата тапа идва на 20-тата минута при Бизнес парка.

Ремонтите и отбиването на движението в една лента на магистралата започват на петия километър. Както и катастрофите. Един час след тръгването сме изминали едва 20 километра.

След тунела на магистрала Тракия започват сериозните ремонти на виадуктите. Движението отново е в едната лента. Час и половина ни беше необходим, за да стигнем до 67 километър на магистралата.

След виадуктите движението отново е в една лента и при Пловдив.

Нервите явно дават отражение на шофьорите. Руски турист с бял луксозен автомобил се е блъснал в камион и е скочил в канавката малко преди Бургас. За щастие няма ранени.

Часът е 22:00. Като сметнем почивките по магистралата можем да кажем, че за да стигнем до Бургас са ни били необходими малко над 4 часа и половина.

Бонус

На сутринта решаваме да продължим за Слънчев бряг, оказва се, че попадаме в страхотна тапа на пътя между Бургас и Сарафово. Едното платно се ремонтира, разширява и асфалтира.

Движението е двупосочно в другото платно. Ремонтът трябва да приключи до края на месеца, след това обаче ще се премести в другото платно.

Отказваме се от Слъчев бряг зарад и тапата и тръгваме към Градина. Оказва се, че ремонтът на пътя, отнесен миналата година от наводнението, е спрял до средата. Асфалтът свършва и продължава чакъл.

Съвети

За да избегнете тапата при Пазарджик, можете да минете по подбалканския път през Карлово и село Труд или по стария път за града на отбивката при Мухово.

Снимка: bTV

Обходните маршрути от магистралата през село Миролюбово за Слънчев бряг и през село Българово за Созопол пък ще са полезни още дълго време.

Снимка: bTV

 

И към гръцкото море не е по-добре

Ако сте избрали за първите си слънчеви бани Гърция и тръгвате от София, трябва да си предвидите най- малко 3 часа път само до границата. Причината: ремонти и затруднен трафик.

По пътя за Гърция се подгответе за забавяния в Кресненското дефиле и Петрич и се въоръжете с търпение, минавайки по обходния път през селата.

Дори и правият участък край Благоевград не е гаранция за безпроблемно пътуване – и днешната събота не мина без инциденти на пътя.

„Тираджията, виждайки че вече две коли трябва да изпревари явно реши, че трябва да се прибере. Странно защо забрави ли за мен, не знам, взе че ме удари отзад. Колата се завъртя, видях го срещу мен като в тези филмчета с ПТП-та”, разказа водачът на лек автомобил, който се разби в мантинелата на Е-79.

А тираджията се оправда, че карал бавно.

В участъка край Кочериново се кара по нов асфалт и не се налага заобикаляне. Добрата новина е, че минете ли границата, морето е съвсем близо, на около 1 час път.