Часове делят православния свят от най-светлия празник. Нашият екип се намира в синодалния параклис, където се съхранява благодатният огън от миналата година. Той е символ на възкресението на Исус Христос.

Заради войната в Близкия изток тази година българска делегация няма да пътува до Йерусалим. От Светия синод обаче увериха, че благодатният огън се пази в енориите, така че ще достигне до всички християни.

А тази сутрин в митрополитския храм „Св. Неделя“ в София беше отслужена Архийерейска Василиева света литругия, на която вярващите се помолиха за здраве и смирение.

Песнопения и радостни детски гласове озвучиха храма. 

“Днес се помолихме за мир на всички, за здраве, за щастие, за смирение - всички тези добродетели да ни осенят всички нас. Той се казва Алекси, кръстен е тук  и обичаме да идваме“, коментира Биляна Стефанова, която посети храма с малкия си син.

Архийерейската Света Литургия отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Богослужението е с тържествен характер и въвежда християните във великия празник - Пасха.

„Когато го осмислим, ще разберем, че всичко това се случва заради нас – човеците. Особено за това, че ни се дава възможност и ние да възкръсваме ежедневно, да побеждаваме греха и да бъдем, разбира се – достойни последователи на Спасителя“, коментира той.

„Гробът на Негово светейшество е тук, така че той присъства в нашите мисли, в нашите спомени, присъства със своите песнопения“, каза още епископът.

На литургията бяха разпръснати и цветя от Христовата плащаница - символ на приближаващата пасхална радост. Всеки, който успя да хване стръкче, ще го отнесе за дома за благословение.

Велика събота е и последният ден от великия пост, който продължи 40 дни.

Достъпът до патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” ще бъде възможен през 2 пункта. Гражданите ще трябва да преминат през проверка от служители на НСО след 21:30 часа, предаде репортерът на bTV Христиания Червенкова.

Хората ще бъдат проверявани за оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, фойерверки.
Светата литургия ще води врачанският митрополит Григорий.

Той пожела на вярващите "светлината от животворящия гроб Господен да огрее и осени всяко вярващо сърце. Всички да забравим всяка вражда и омраза".

Очаква се да дойдат много вярващи, както и президентът и служебният премиер.

Часове преди Възкресение Йоан и баща му са в храма. Ще дойдат и довечера за светата литургия. 

Светата литургия започва в точно 23:30 часа, очаква се мого хора да обиколят църквата със свещичка в ръка. 

Периметърът около храм "Св. Ал. Невски" вече е отцепен. Всеки, който ще посрещне Възкрасение в храма, трябва да зае, че има два пункта - на северния и южния вход. 

От полицията предупреждават да внимаваме за джебчии.

"Където има струпване на хора, добре е всеки един гражданин да внимава с имуществото, което е в него – чантички, джобове, не носете много пари във вас", коментира инспектор Росен Белишки от "Престъпления против собствеността" към ГДНП.

От МВР съветват още да не носим обемни раници и да внимаваме съв свещите.