Премиерът ще предложи вицепремиера по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова за вътрешен министър и ще поиска оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Това заяви самият Бойко Борисов от парламентарната трибуна с анонса, че тези, ”които ме познават, знаят, че съм неуправляем”.

Борисов дойде в Народното събрание изненадващо, ден след като вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка, която премиерът определи като „изключително некоректен акт към мен и към правителството”.

„Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието. Ще положа огромни усилия милиционерски номера да не минават повече. Дано колегите от БСП, ДПС и „Атака” да ме разберат правилно”, коментира многозначително Борисов, препращайки към вчерашното си обяснение за оставката на Вучков.

С уговорката, че идва, за да „обясни някои важни неща” на депутатите, Борисов смъмри АБВ и ПФ, че във важните решения не подкрепят правителството и създават впечатление, че ДПС крепи кабинета.

"Защото, уважаеми колеги, ако не беше минал плоският данък, ГЕРБ нямаше да остане в правителството. Отдавна вие щяхте да сте по родните си домове. Нямаше да сте тука. Що за нахалство е да ви го слагат това като брошка, а ДПС да излиза като някакъв задкулисен играч, който ме крепи, държи и с какво ли не може да ме манипулира. Откъде накъде?", попита премиерът.

„Изведнъж се получава нова маневра, че Борисов пази Писанчев и Лазаров, защото е зависим. Не само, че бяха разсеяни от фаянса, дърветата ми броиха, улуците ми разглобиха, ако е имало нещо, въобще нямаше да ми простят, а нямаше такива могъщи служби да дойдат да седнат с мен на една маса, камо ли да ме канят от Берлин до Белия дом. Разбирам тази опорна точка. Защо ние си го причиняваме? Излиза, че г-н Писанчев, за когото директорът на ФБР даде отлична оценка, английските служби също, опитвайки се да правя това нещо за спокойствието на службите, аз съм зависимият човек. Въпросът е кой управлява Борисов? Всеки, който ме познава знае, че съм неуправляем”, каза министър-председателят.

Снимка: Ладислав Цветков


По думите на премиера „на тези важни места (по върховете на службите за сигурност – бел. ред.) трябва да се поставят професионалисти, а не политици”, защото „всяко сътресение в службите е пагубно”.

Премиерът съобщи още, че в петък ще дойде отново в парламента, за да иска оставките на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

„Моля тези, които са се подписали под споразумение, да бъдат в зала, за да не се налага тези колеги да ни подкрепят”, обърна се Борисов към ДПС и определи собственото си правителство като нестабилно.

„Искам да ви уверя, че въпреки принудата, аз съм принуден от начина, по който всичко се случи да постъпя по този начин. Фактът е факт”, каза още премиерът.

Одобрявате ли Румяна Бъчварова за вътрешен министър?

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Цветанов не говори с Плевнелиев за новите шефове в МВР и ДАНС, Борисов - вероятно
  • Оттеглянето на Лазаров и Писанчев: Натиск или достойна постъпка
  • Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки (ОБНОВЕНА)