Първата министерска оставка във втория кабинет „Борисов” предизвика напрежение във властта. Подаде я вътрешният министър Веселин Вучков, а премиерът Бойко Борисов я прие.

Трусът дойде в деня, в който се очакваше Веселин Вучков да обяви номинацията си за нов главен секретар на МВР.

Вместо нови предложения за главен секретар и шефове на ДАНС и Държавната агенция „Технически операции”, си тръгна Вучков. Неофициално разногласията са заради сегашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, бетониран на поста от пердишното управление. bTV се опита да говори с него през целия ден, но без резултат.

В сряда Борисов изпрати и директно послание към парламента, че с маневрите, които правят, четири пъти правителството е било на косъм да падне - заради гласуването по даниците, предварителното отчуждаване и дълга.

Изненадващият ход вътрешният министър направи по време на заседанието на кабинета. Веселин Вучков е бил мотивиран от становище на правната дирекция към Министерския съвет, че в новия Закон за МВР няма допълнителни разпоредби, които да задължават парвителството да открива нова процедура за главния секретар на МВР, шефовете на ДАНС и ДАТО в заварено положение.

„Никъде не съм споменавал имена, аргументите ми са само юридически. След като миналата година е приложена новата процедура, и сега трябва да се приложи новата процедура. Ако сега не приложим новата процедура, и миналта година не е трябвало да я приложим. Или миналата година е порочно решението, или сега е порочно. Това са моите аргументи, според които трябва да подам оставка. Изложих аргументите си пред премиера и пред парламентарните групи”, коментира Вучков.

Премиерът е приел оставката веднага, но се разгневи, че тя се хвърля в деня, в който той приема шефа на Федералното бюро за разследване на Съединените щати и води разговори за газа с президента на Азербайджан.

Бойко Борисов определи ситуацията като изнудване. „Те се занимават с ченгеджийски номера, с дребни порблеми. Да се обяснявам аз в момента, в който се мъча всячески да изкарам страната от кризата! За няколко месеца идват хора, хора, хора и точно в него ден ми се сервира това нещо. Това политически правилно ли е? Подкрепящо правителството ли е това? Изнудване ли е? В най- важния ми ден, стратегическия ми ден, когато цялата ми концентрация е там, те ми задават гатанки. Ако разбират повече от мен, ако считат, че може по-добра стабилност да излъчат с приказките, те го държели, те една година, ако искаха да ме съсипят, щяха да ме съсипят. Държели ме за... шлифера, да речем”, заяви ядосано Бойко Борисов.

Така премиерът отговори на въпроса дали причината за отказа да смени шефа на ДАНС и главния секретар на МВР не е в това, че го „държат” с компромати.

Все още няма определен наследник на Веселин Вучков, но вероятно той отново ще е от квотата на ГЕРБ.

От стенограмата от заседанието на МС стана ясно, че премиерът веднага приема оставката и дори пожелава на Вучков приятна работа в Народното събрание. От думите на премиера става ясно също, че той е бил по-впечатлен от разследването на bTV за село Галиче.

Гореща политическа интрига в парламента

След като ясно, че Веселин Вучков иска да си тръгне от поста на вътрешен министър, последваха светкавични совалки. Четирите парламентарни групи, участващи във властта, се опитаха да го убедят да остане. Самият вътрешен министър, който след Министерския съвет отиде изненадващо в парламента, продължи да бъде пестелив в отговорите си и сред депутатите и не уточни дали мисли да се върне на депутатското си място. ГЕРБ пък казаха, че е рано да се говори за негов наследник, защото се надяват да остане.

Новината за оставката спешно събра лидерите на мнозинството. Към тях се присъединиха и двама вицепремиери - всички решени да убедят Вучков да остане. „В момента се водят разговорои, не трябва да подхождаме емоционална към такива ситуации”, коментира бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

„Това, което беше изнесено, не е съвсем достатъчно, все пак оставката му е от два реда”, посочи съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Към обяд Вучков отиде в парламента, за да чуе защо мнозинството държи да запази поста си. „Подкрепата беше толокова единодушна от четирите група, а и от всички вицзепремиери, че не виждам оставка”, обяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Независимо от увещанията, Вучков все още не е готов да остане. „Става дума и за някакво лично решение и на този етап не съм склонен да я оттегля”, категоричен бе той и в парламента.

„Надявам се оставкава да не стигне въобще до пленарната зала”, допълни Цветан Цветанов.

Опозицията пък веднага видя нестабилност. „Сами видяхте какво стана миналата седмица при гласуването на външния дълг, правителството висеше на косъм, което говори за доста нерешими проблеми в коалицията”, подчерта Атанас Мерджанов от БСП. „Това е вътрешен проблем, право на министъра е да подаде оставка”, коментира и лидерът на ДПС Лютви Местан.

Отговорникът по коалиционната политика в правителството Румяна Бъчварова все пак остави случая с отворен финал. „Разговорът беше много смислен, изяснихме си позициите, до утре ще има отговори”, обеща вицепремиерът.

В очакване на развръзката бивш и настоящ вътрешен министър се здрависаха. Вучков беше заместинк на Цветанов в бъприя кабинет „Борисов”.

По-късно при политическите консултации при президента Реформаторите обявиха, че заради оставката на този етап не предведвиждат вариант за сваляне на подкрепата си от правителството.

От реформата в секторите „Сигурност" и „Правосъдие" зависи успехът на реформите във всички сектори на българската държава, е общата им позиция с президента.

Очакват се срещи между Вучков и премиера Боюйко Борисов. Преди време и Реформаторският блок, и Патриотичният фронт поискаха оставки по връховете на сектор „Сигурност” заради провали по случая КТБ и Лясковец.

В четвъртък Протестна мрежа организира протест.

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Цветанов не говори с Плевнелиев за новите шефове в МВР и ДАНС, Борисов - вероятно
  • Оттеглянето на Лазаров и Писанчев: Натиск или достойна постъпка
  • Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки (ОБНОВЕНА)