„Истинският баща на „сглобката“ е покойният Алексей Петров, той беше гарант за тези хора пред мен“, каза днес пред симпатизанти на ГЕРБ в София по време на събитие, излъчвано във Фейсбук, лидерът на партията Бойко Борисов.

По повод информацията за разследване във връзка със сдружение „Да запазим Корал“, Борисов заяви: „Затова изкоментирах господин Петков днес, защото той заподозря, че аз през Пашата имам влияние върху „Биволъ“, върху Корал и всичко това, което се случва за тези фалшификации, което е абсолютна лъжа, неистина. И аз като всички вас го научих от разследващите сайтове“.

Лена Бориславова, Кирил Петков и Никола Минчев все още не са разпитани по разследването за документни престъпления, но това вероятно предстои, съобщиха днес от прокуратурата. 

По сигнала от председателя на Управителния съвет (УС) на сдружение „Да запазим Корал“ Атанас Русев е образувано досъдебно производство на 11 август 2023 г. В хода на разследването са установени данни за документни престъпления, уточниха от държавното обвинение.

Съобщението е във връзка с журналистическото разследване на сайта „Бивол“, в което се твърди, че Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ е фалшифицирала подписи и документи. Целта – през 2021 г. от УС на неправителствената организация да излезе съпредседателят на ПП Кирил Петков, за да може да стане служебен министър на икономиката.

Според разследването подписът на Атанас Русев е бил фалшифициран, за да се направи пълномощно, с което Лена Бориславова да се разпорежда.

По-късно казуса коментира петков като намеси името на Румен Николов – Пашата и взъзката му с Борисов.

Борисов обясни, че не е чувал Пашата 20-30 години.

Той добави още, че при преговорите за кабинет са били само той и Асен Василев, и са били „на един министър на вътрешните работи от съставянето на кабинет“.

„А защо им е трябвал толкова на всяка цена вътрешен министър, защо им е трябвала ДАНС, защо им е трябвал прокурор – през последните дни започва да става все по-ясно“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Има опасност след изборите ГЕРБ отново да изпадне в изолация, защото политическото решение „Възраждане“, ПП-ДБ,БСП и ИТН да свалят Росен Желязков показва новата коалиция, коментира той. "

„За да има стабилна България, ние сме длъжни да дадем висок резултат. За да не могат те отново да безчинстват, тази коалиция. ГЕРБ ще влиза в управление, ще участва само ако има мощен резултат. ГЕРБ трябва така да се мобилизира, заедно с нашите партньори от СДС, да има ключова роля“ обясни още Борисов.

Кампанията трябва да бъде позитивна, допълни той.

Слоганът на ГЕРБ за европейските избори ще бъде „Стабилна България, сигурна Европа“. „Сигурна Европа“ е слоганът на Европейската народна партия (ЕНП), обясни Борисов.

Той каза още, че на 1 юни в Античния театър в Пловдив ще дойде водещият кандидат на ЕНП и сегашен председател на ЕК, поканени са всички евродепутати на формацията.