Лена Бориславова, Кирил Петков и Никола Минчев все още не са разпитани по разследването за документни престъпления, но това вероятно предстои, съобщиха от прокуратурата. 

По сигнала от председателя на Управителния съвет (УС) на сдружение „Да запазим Корал“ Атанас Русев е образувано досъдебно производство на 11 август 2023 г., съобщиха от прокуратурата. В хода на разследването са установени данни за документни престъпления, уточниха от държавното обвинение.

Съобщението е във връзка с журналистическото разследване на сайта „Бивол“, в което се твърди, че Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ е фалшифицирала подписи и документи. Целта – през 2021 г. от УС на неправителствената организация да излезе съпредседателят на ПП Кирил Петков, за да може да стане служебен министър на икономиката.

Според разследването подписът на Атанас Русев е бил фалшифициран, за да се направи пълномощно, с което Лена Бориславова да се разпорежда.

„По досъдебното производство в кратки срокове се очаква изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващия прокурор ще се произнесе по хода на делото и възможността по същото да бъдат евентуално привлечени в качеството им на обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления“, обявиха още от прокуратурата. 

В интервю за предаването „Тази сутрин“ на bTV журналистът от „Бивол“ Асен Йорданов обяви, че в скандала е замесен още един политик от „Продължаваме промяната“ – Никола Минчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„По метаданните излизат съставители на файлове от тази поредица Лена Бориславово и нейният колега Никола Минчев – това вече е публикувано в сайта. По това време те са били колеги в една кантора – „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, обяви журналистът.

След участието на Асен Йорданова и Атанас Русев в предаването „Тази сутрин“ Кирил Петков коментира казуса с пост във Фейсбук и го определи като „готвен по предварителен сценарий скандал“:

В поста Петков казва, че през 2022 г. е открил друго лице на Атанас Русев. Тогава, като премиер, подал списък с 19 имена на тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Сред тях било и името на Румен Николов-Пашата.

Коментар и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На партийно събитие с актива си Борисов заяви, че не поддържа контакт с Румен Николов-Пашата от "20-30 години" и посочи, че е разбрал за разследването за евентуални фалшификации от медиите.

На този етап bTV не успя да открие за коментар Никола Минчев и Лена Бориславова във връзка с новите детайли по разследването на „Бивол“.