„Продължаваме да сме срещу (анексирането на) Крим, защото когато чрез сила се променят граници, България става уязвима”. Това каза в интервю за Ройтерс бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Отношенията с Русия са чувствителна политическа тема в страна, която е била близък съюзник на Москва по време на Студената война, посочва Ройтерс.

Социалистите обещават да блокират удължаване на санкциите на ЕС срещу Русия заради анексирането на Крим през 2014 г., допълва агенцията.

Борисов заявява също, че България трябва да работи за задълбочаване на интеграцията си в ЕС колкото се може по-скоро.

„Членството на България в ЕС, дори и да не е модерно да се говори за това сега в България, е най-хубавото нещо, което ни се е случило”, коментира той.

Кабинетът на Борисов подаде оставка през ноември миналата година, след като кандидатът на ГЕРБ загуби президентските избори от подкрепения от социалистите Румен Радев, а в момента в България управлява служебно правителство, припомня Ройтерс.

Според агенцията резултатът от предстоящите предсрочни избори е непредвидим, тъй като всеки пети българин все още не е решил кого ще подкрепи. Според Ройтерс е възможно у нас да има ново крехко коалиционно правителство.

България се присъедини към ЕС през 2007 г., но все още зависи почти изцяло от Русия за енергийните си доставки, а руските туристи са важен източник на приходи, посочва агенцията.

Тя припомня, че страната ни е подложена на проверки от ЕС по отношение на корупцията и организираната престъпност, коитo според агенцията са намалили подкрепата за ГЕРБ на 29, 8% от 32,7% на изборите през 2014 г.

„Вървим в правилната посока, сега трябва да положим  максимални усилия в борбата с корупцията, контрабандата. Това са неща, които можем да направим”, изтъква Борисов.