Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се надява утре преди обед управленската програма с Обединените патриоти вече да е готова.  

След това разговорите продължават за коалиционното споразумение и персоналното участие в кабинета.

„На всички им е ясно, че ако не се състави правителство, а се отиде на нови избори това не само е несериозно и тежко за държавата, не само е политическа криза, която ще има необратими последици в този момент, а и накрая ще рухне икономиката”, отбеляза Борисов.

Той говори пред журналисти след срещата си с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Срещата беше по покана на ГЕРБ и е във връзка с предстоящото председателство на България на ЕС, брекзит и мигрантския натиск.

„Считам, че особено във времето, което ни предстои като председателство и за стабилизирането на държавата с всичките международни фактори и съседи, е необходимо по определени теми да търсим максимална подкрепа в парламента”, обясни Борисов.  

„Стигнахме до извода, че ако председателството бъде прието като основна тема в следващата година и политиката се прави вътре в парламента, това ще улесни много кабинета и ще даде възможност действително всички парламентарно представени партии да участват, така че да извлечем позитиви за България“, отбеляза той.

ДПС предложи да се направи програма за управление на страната до края на председателството на Европейския съюз и около тази програма да се оформи мнозинство в Народното събрание, което ще я подкрепя, каза след срещата лидерът на движението Мустафа Карадайъ. Той уточни, че това не означава пряко участие на ДПС във властта. Не каза също и каква е позицията на ГЕРБ по предложението.

По думите му това ще е първа стъпка за стабилност в държавата, в парламента, в управлението и достойно председателство на ЕС.

От ДПС са заявили категоричната си позиция, че за тях е "неприемливо толерирането на крайни радикални национализми в страната, включително и чрез участието им във властта". Независимо от сходствата в програмите, може да се стигне до там, както и в предишното НС, да има мнозинство, което да не може да проведе нужните реформи в страната, коментира Карадайъ.

"Считаме, че периодът изисква обединителният патриотизъм да влезе в действие, но той изключва крайните радикални национализми, които не са добра перспектива за страната", отбеляза председателят на ДПС.

По отношение на предложението за въвеждане на уседналост за всички видове избори Карадайъ заяви, че решаването на такъв род въпроси не минава през ограничаване на правата и свободите на гражданите.