С увеличението на минималната заплата на 510 лв. от януари 2018 г. ще нараснат доходите на 400 хил. работещи българи. Това обяви в предаването „Тази сутрин” социалният министър Бисер Петков.

На въпрос дали това няма да затрудни работодателите и да ги принуди да закриват работни места Петков напомни, че 2/3 от работодателите са обявили, че ще увеличат възнагражденията тази година.

За пенсионерите също е предвидено увеличение – от юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8%, а минималната пенсия става 207,6 лв. Таванът на пенсиите обаче остава 910 лв. От следващата година за новоотпуснатите пенсии няма да има таван, а за другите той ще бъде увеличен, каза още социалният министър.

От тази година повече родители ще имат достъп до детски добавки, увеличава са и размера на обезщетението за отглеждането на дете от 2 до 3-годишна възраст.

Правителството планира да облекчи условията за персонална пенсия от 108 лева на деца с един родител и те да се отпускат и при много по-висок доход от сегашния.