Румънските превозвачи заплашиха с протест френския президент Еманюел Макрон. Недоволството им е резултат от желанието му да сложи край на социалния дъмпинг от по-евтина работна ръка с командировани служители от държави с по-ниски заплати и осигуровки.

Българските транспортни фирми също са против.

Шофьори на камиони признават, че разликата, когато работят на Запад е огромна.

Немският шофьор поучава 3000 евро, нашият получава 1800 за една и съща работа, обясни шофьорът Тошко Манолов.

В България се пуска командировъчно, все едно се плаща, както е в Европа, но това е само фиктивно, каза Георги Данев.

Според КНСБ предложението на френския президент е справедливо.

„Макрон иска, ако един български работник бъде командирован във Франция, осигуровките му да станат след една година равни на френския работник, по френското законодателство”, обясни Величка Микова, национален секретар на КНСБ.

Това обаче означава 2 пъти по-високи разходи за осигуровки, а според шефовете на транспортните фирми лобирането на Макрон ще ги докара до фалит.

„Той иска да изгони български, румънски и полски превозвачи от Франция и Западна Европа, а нашите шофьори да отиват там като самонаети и да плащат данъците във Франция, а не в България”, коментира Красимир Лалов от Съюза на превозвачите в България.

„Може да се окаже, че няма да има достъп за наши работиници, защото те ще са толкова скъпи, колкото местните”, смята Цветан Симеонов от БТПП.

Според работодателите в случая става въпрос за популизъм, който в крайна сметка ще се отрази на джоба на потребители и у нас, и в Западна Европа.