Ангел Джамбазки: В Брюксел ще направя сърбите луди заради Босилеград
По думите му действията на Белград са лицемерни, а срещу хората от Западните покрайнини се води политика на денационализация и етническо прочистване вече 97 години
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 15
    2
Ангел Джамбазки
Снимка: Ладислав Цветков

В Брюксел ще направя сърбите луди, закани се евродепутатът Ангел Джамбазки в предаването „Тази сутрин“ по bTV след случая с ареста на български медици в Босилеград.

В петък наши лекари бяха задържани от сръбските власти заради медицински прегледи, които извършваха в Босилеград по покана на местно дружество.

„Няма как този път да мине номерът с тяхната лицемерна политика – да играят на две сватби и да тъкат на два стана – пред Брюксел да имат една физиономия, а при българите да имат друга. Те ще се научат, че ще спазват всички европейски правила, ако искат да бъдат част от Европейския съюз“, заяви Джамбазки.

Посланикът ни в Сърбия за случая в Босилеград: Имало е нарушение, но реакцията е несъразмернаОчакваме ясен отговор от сръбската страна дали на централно ниво тя стои зад несъразмерната акция на полицията в Босилеград, или става въпрос за самоинициатива, посочи Радко Влайков

Той посочи, че ще уведоми Европейската комисия, председателя ѝ и комисаря по разширяването. „Това със сигурност ще влезе в доклада за разширение догодина“, добави той.

„Арестувани лекари, които извършват хуманитарна мисия – това е скандал, какъвто няма да видите в Африка дори“, възмути се гостът.

Ангел Джамбазки
Снимка: Ладислав Цветков

Според него това, че не са спазени всички правила са номера.

„В Босилеград няма здравна служба, има една кошара, която наричат здравна служба, и в нея няма да намерите медик – каза още евродепутатът. – Тези хора са оставени, за да бъдат изгонени от там, те са оставени да отмрат, да отживеят. Това е политика на денационализация от страна на сръбската държава, това е политика на етническо прочистване 97 години“.

Един от задържаните в Босилеград лекари: Това беше акция с цел тези българи да бъдат сплашениСъбраха ни документите като на престъпници, сградата беше обградена от полиция, като че продаваме дрога. В полицейския участък не дадоха никакви обяснения, разказа д-р Цветанка Цолова

Джамбазки посочи, че областният център – Враня, е на 70 км и е през две планини – Власина и Бесна Кобила, „като Бесна Кобила е близо 2000 м и през зимата е затворена непрекъснато – от края на ноември до април не се минава. Няма родилен дом, няма здравна служба, сърбите – местната и централната власт, ги притискат да напуснат региона и да го обезбългарят“.

Ангел Джамбазки
Снимка: Ладислав Цветков

Гостът посочи и че жителите на този район нямат нужда от български паспорти, за да могат да се лекуват в Кюстендил, който е на 30 км, както и че българската държава организира прегледи във ВМА. „Но това пак са 137 – 140 км. Сега си го представете – възрастни, болни хора, кални пътища...“

Помолен да коментира искането на Лютви Метан за признаване на турско малцинство у нас, Джамбазки каза: „Местан може да иска много неща, най-вече пред Гьокче (турския посланик Сюлейман Гьокче, бел. ред.) и турското посолство (...) Поведението му много напомня на ехо от поведението на Ердоган (турския президент Реджеп Тайип Ердога, бел. ред.).

Лютви Местан: Аз съм етнически турчин и трябва да бъда уважен като такъвНе искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария, каза Местан по повод идеята си за признаване на турско малцинство в България

В България няма национални малцинства. В България има индивидуални права, лични – всеки може да се чувства какъвто си иска и това не е повод нито за привилегия, нито за нещо друго“, заяви евродепутатът. Според него действията на Местан са, за да „подскаже на тези от Анкара, че е в тежко поведение и има нужда от подкрепа“.

Според него „рано или късно тези хора ще поискат автономия, рано или късно ще поискат отделяне – няма да получат нито едното, нито другото“.

Красимир Каракачанов: Идеята за признаване на турско малцинство у нас е провокацияНе бихме обърнали сериозно внимание на приказките на Лютви Местан, ако той не е проект на Анкара, заяви Осман Октай

За войнишкия паметник пред НДК и протеста на Гърция заради картата, която той държи, Джамбазки каза: „Най-обичам хора, завършили кинезитерапия и хвърляне на чук да коментират исторически карти (...) Картата е част от етническите землища, описани около Цариградската посланическа конференция веднага след жестокото потушаване на Априлското въстание (...) Гърците нямат никакво основание да се обаждат, най-малкото защото в почти всички градове в Беломорието има улица „Василий Българоубиец“. Да сте чули ние да изразяваме остър протест срещу това? Това е исторически факт – Василий е българоубиец и те го славят по някакъв начин“.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 15
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре