Алексей Петров заяви във връзка с покушението срещу него, че медиите са изтълкували думата "грешка" погрешно. В телефонен разговор с репортера на bTV Канна Рачева той уточни: "Когато казах грешка, имах предвид, че определени хора по погрешка са ми приписали определени икономически или политически интереси и, за да не стават повече грешки, ще говоря другата седмица след като мине балотажът в неделя".

Съседите на Алексей Петров досега казваха, че той не се е връщал от вчера вкъщи. Петров обаче заяви за bTV, че това не е вярно. Той е бил разпитван два пъти и се е прибирал винаги в собствената си къща и сега също е там. Свидетелите също са дали своите показания.

МВР откри колата, с която са избягали двамата стрелци от мястото, където вчера беше стреляно с гранатомет по Петров. Червеният "Опел астра" не е опожарен и е бил изоставен в близките улици.

Вчера червеният "Опел астра" е тръгнал от мястото на атентата и само след 100 метра е пресякъл булевард „Черни връх”. Надолу улицата е затворена, но всички други перпендикулярни улици водят към центъра на София. Автомобилът е изоставен в район, където стрелците винаги могат да се качат в друга кола. Според събраните досега доказателства, атентатът не е случаен и е обмислен.

„Не можеш да стреляш по този начин без да желаеш резултат. Сега, направени са много пропуски от страна на извършителите, той е опасен за много хора”, заяви Ботьо Ботев.

Основните версии засега са две. Според първата, това е предупреждение към Алексей Петров заради икономически интереси. И няма грешка, а просто стрелбата умишлено е встрани. Според втората версия, интересите са политически. Алексей Петров и МВР засега запазват мълчание.

Доказано е, че оръжието, с което е стреляно, е българско

Става дума за гранатомет РПГ-22. Това са модели за еднократна употреба и точно затова на мястото е имало двама стрелци.

Станчо Петков е бивш изпълнителен директор на военните заводи „Терем”. Той е сред първите експерти, които помагат на разследващите със становище за това какво се е случило в злополучния цех за утилизация в Горни Лом.

В миналото е разработвал и модификации на гранати, както за РПГ-7, така и за РПГ-22, оръжието, което стреля по Алексей Петров.

Според него опитът за покушение не е извършен с бойни муниции.

„Тази граната или е била учебна, или е била инертна граната, която е била само със стартов заряд и реактивен двигател”, обясни проф. Станчо Петков.

На кадри от изпитание на граната от РПГ-7 срещу броня от 400 мм. се вижда, че гранатометът може да пробие дори защитата на танк. А пробивната сила на снаряда е идентична с тази на РПГ-22 - оръжието, което е използвано срещу Алексей Петров, казва експертът.

„Ако има директно попадане, то просто колата няма шанс, без значение каква защита има. И седемстепенна, и каквато и да било. Колата няма такава броня, която да я защити”, допълни проф. Петков.

„Този автомобил щеше да остане половината му част и вътре хората, от самото налягане и температурата, която се развива при взрива, не би трябвало да са живи”, каза още проф. Станчо Петков.

Засега не се изключва версията за рикошет при стрелбата по Алексей Петров. В случай на пропуск при директна стрелба обаче, гранатите са произведени така, че да се самовзривяват.

„Ако не уцели самата граната целта, възможността е от 3,5 до 4 секунди да се самовзривят, което в момента не виждам да е станало това нещо”, обясни проф. Петков.

Ако похитителите са пропуснали целта, тогава живеещите в близост до стрелбата е трябвало да чуят 4 тътена. По два - от изстрелите и от взривяването на гранатите.

Без отговор засега остава и въпросът защо РПГ-тата в момента остават най-предпочитаното оръжие.

Според независимите експерти последното поколение брони за леки автомобили могат да спрат огнестрелни оръжия като „Калашников”, но не и РПГ-та.