Четиригодишно дете е в кома след инцидент в джакузи в хотел на Златни пясъци. Момиченцето било засмукано от смукателната помпа на водното съоръжение. Спасителят се намесил, за да го освободи от образувалия се вакуум, когато чул писъците му.

Пострадалото момиченце с майка британка и баща българин е транспортирано веднага в болницата „Света Анна“, където са извършени две операции за спасяването му.

Детето е в тежко състояние, поставено е в изкуствена кома, съобщи началникът на детската хирургия в МБАЛ "Св.Анна" във Варна д-р Румен Христов.

Той уточни, че травмата на момичето е изключително тежка. Помпата е създала вакуум и е изкарала тънките му черва, като са нанесени много сериозни вътрешни увреждания. Лекарят не изключи напълно вероятността да се наложи малката Изабела да бъде подложена на още една операция. Има и елемент на удавяне, защото детето е погълнало вода, допълни д-р Валентин Власаков.

Инцидентът е станал на 25 февруари в един от най-големите хотели в Златни Пясъци. Той не работи целогодишно, но през уикенда е бил отворен заради мероприятие.    

4-годишната Изабела и майка й не за първи път отиват да поплуват в този хотел. Решават първо да загреят в джакузито. Момиченцето влязло във водата заедно с майката и баба си и седнало на другия край.

В следващия момент започнало да пищи от болка. Виковете накарали спасителя да изключи смукателната помпа, за да бъде освободено от получилия се вакуум.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на телесна повреда поради немарливост.

От хотела и дружеството Златни пясъци - негов собственик, отказаха коментар, както и да допуснат вътре екип на bTV.

При друг инцидент в Златни пясъци през 2011 г. 13-годишно момиче от Германия се удави, след като беше засмукано от пречиствателната тръба на басейна.

След този случай последваха масови проверки на водните съоръжения, а в община Варна беше създадена междуведомствена комисия, която да провери доколко се осигурява безопасност на ползващите басейните летовници в хотелите и комплексите.