Само 61 от общо 240 регистрирани басейна работят с разрешително в община Варна, съобщи в „Тази сутрин” доц. д-р Станка Маринчева – директор на Дирекция „Здравно развитие”.

До момента са подадени 110 искания, а три от басейните са спрени, защото нямат спасители. Крайният срок за получаване на разрешително за откриване на ползването на басейна е 31 юли.

Още през април със заповед на кмета на община Варна е създадена междуведомствена комисия, която да провери доколко се осигурява безопасност на ползващите басейна летовници в хотелите и комплексите.

Припомняме ви, че в понеделник 13-годишно германско момиченце се удави в басейна на хотел „Берлин” в комплекса Златни пясъци. Малко преди обяд то влиза във водата и изчезва. Спасителят забелязва липсата му и го изважда, но твърде късно. Оказана му е първа помощ и е откарано в болница, където се установява, че е в кома. По-късно вечерта детето почива.

Случаят за пореден път показва несъвършенствата на системата за проверка и контрол на басейните по Черноморието. Версията, по която прокуратурата работи, е, че детето вероятно е било засмукано от тръбата, която отвежда водата за пречистване. Специалисти твърдят, че именно там центробежните сили са най-големи и вероятно момиченцето не е успяло да преодолее напора на водата.