В Клиниката по неонатология на Университетската детска болница, където се намират 62-годишната Красимира и Мери, едно от близначетата, които тя роди преди време и което оцеля. Двете трябва да бъдат изписани скоро. Красимира се притеснява от медийния интерес към нея и дъщеричката й и отказва бебето да бъде показвано.

Мери и Жаклин се родиха в началото на май с ниско тегло. Месец по-късно Жаклин почина. Мери беше преместена за долечение от Русе в София. За състоянието на оцелялото бебе разказва доц. Росица Георгиева от Клиниката по неонатология в София:

"Мери беше в изключително тежко състояние, макар че беше значително стабилизирана след проведената изкуствена вентилация и комплексно интензивно лечение в неонатологичното отделение в Русе.

При приемането детето беше с необходимост от кислородолечение и с лабораторни данни за тежка бактериална инфекция. Това наложи тук също да проведем комплексно лечение, включително антибиотици, което доведе до стабилизиране на състоянието. Детето е вече без необходимост от медикаменти, диша самостоятелно, вече е надало доста и на тегло – в момента е 2500 гр.

Това, което беше много важно,

както и за всички недоносени деца, е да се проведе много стриктно скрининга за увреждане на ретината, което е изключително голям риск при децата родени с тегло под 100 гр и особено тези, при които е провеждано кислородолечение и изкуствена вентилация в ранния период на новороденото, тоест първата седмица.

Скринингът показа начални данни за увреждане на съдовете на ретината при детето. Това наложи да бъдат проведени двукратно процедури в Детска очна клиника на Александровска болница, които, за наше голямо щастие се оказаха успешни. Последният контролен преглед показа, че състоянието на очичките е добро и имаме всички основания да се надяваме, че детето ще има добро зрение и няма да им проблеми в това отношение.

Други големи рискове, които има при такива деца,

са уврежданията на мозъка. При деца с такова тегло често може да се наблюдават мозъчни кръвоизливи и други увреждания, свързани с недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка. Направили сме изследвания и в тази насока, които, за щастие, показват, че няма данни за такова състояние при Мери.

Следващата седмица предстои още един контролен преглед в очната клиника, след което предстои изписване на детето. Майката вече е подготвена за това. В следобедните е часове прекарва по няколко часа с него, свикнала е вече да го къпе и храни, така че смятаме и се надяваме, че няма да има проблеми.

Като всички деца, родени преждевременно, ще има необходимост от проследяване и при необходимост да бъдат включени процедури за подпомагане на двигателното развитие на детето".

Отделението на Клиниката по неонатология има капацитет за 15 бебета, но в момента малките пациенти са 20. "Причините са много - отбелязва доц. Георгиева. - Има много недоносени деца, което се дължи на много фактори – непроследяване на бременността, при които не са взети съответните терапевтични мероприятия. Специално в нашата клиника имахме 13 двойки деца, родени след инвитро и една тройка. Това също създаде голямо натоварване".