Тържествата по случай 24 май в Смолян днес започнаха с едноминутно мълчание в памет на загиналия на Еверест алпинист. Христо Христов изчезна в четвъртък в подножието на връх Еверест.

Тази сутрин той е бил открит от Александър Абрамов, член на руска експедиция, съобщи пред Би Ти Ви  Петър Атанасов, говорител на българската експедиция. Според Атанасов, има безспорни доказателства, че Христо Христов е успял да покори Еверест. Той е бил видян на върха от двама шерпи. Членовете на българската експедиция се подготвят за отпътуване. Трима от тях - Методи Савов, Цвета Мишева и Петко Тотев са в долния базов лагер, а някои от останалите алпинисти ще слязат от 6 400 метра. Тялото на Христо Христов няма да бъде свалено от лобното му място в Хималаите, тъй като няма практика загиналите там алпинисти да бъдат транспортирани.

Семейството на алпиниста не приема, че той е мъртъв и затова се отлагат всички предварително планирани траурни церемонии. Това съобщи кметът на Смолян Дора Янкова. Христо Христов ще бъде предложен за почетен гражданин на Смолян.

Алпинистът създава заедно с Никола Леваков първия български маршрут в Хималаите - "Между слънцето и сянката".
Христо Христов е част от юбилейната българска експедиция, която предприема изкачване на върха по повод 20-годишнината от първото българско покоряване на Еверест.

Той е най-младият сред алпинистите от експедицията. Роден е на 20 октомври 1977 г. в Смолян. Изкачвал е северната стена на Егюи Дю Миди във Френските Алпи и пик Ленин през 2004 г. Преди заминаването си за Еверест Христо е направил контролни изкачвания в Стара планина.

Тялото на Христо Христов не е разпознато от алпинисти от българската експедиция. Информацията съобщи неговият приятел и партньор Никола Леваков. Той е в Смолян с близките на Христо Христов. Вероятно утре член на нашата експедиция ще направи разпознаване на намереното тяло.

"За мен той е от най-добрите. Нека този, който е казал, че не е подготвен, да дойде да го пробваме. Аз съм с приятелите му, с приятелката му, с майка му, с баща му, с моята приятелка и се чуват хубави неща в тоя кръг. И не се говори в минало време още. Ние можем да почакаме още малко, вие бързате повече. Един руснак, който го познава и с когото са лежали заедно по палатките последните месеци, еднозначно твърди, че е разпознал Христо на същото място", казва  Никола Леваков. 

"Това тяло, което е намерено и за което вие имате съмнения, че не е на Христо Христов, кога ще бъде погледнато от български алпинист?"

"Ако Марияна Масларова е направила опит, има шанс да ни даде отговор утре."

"Организацията на ескпедицията за Еверест беше лоша", заяви пред Би Ти Ви, алпинистът Запрян Хорозов. Той е кандидатствал за участие в националната експедиция, но по думите му, е отпаднал, без да получи никакви обяснения.
Според Запрян Хорозов, една от причините за  фаталния край, е малкото време за подготовка. Алпинистът е участвал в две национални експедиции, включително и в тази през 1984 година, когато беше покорен Еверест.
“Аз лично за себе си казвам и много хора са на това мнение, но нямат смелост да го кажат пред обществото. Тази експедиция нямаше добро ръководство и добра организация. В някакава степен тя се организира по личните амбиции на някои алпинисти. Няма да кажа кои са, защото няма да бъде лоялно, защото те не са тук пред мен, каза алпинистът Запрян Хорозов. Аз съм сигурен, че ще има много хора, които ще кажат: "Ето той отпадна от експедицията и сега бълва змии и гущери". Не. Искам да ги уверя, че аз съм съпричастен към тия неша и покрай тия събития тези дни почти не съм спал.”

Според Запрян Хорозов, алпинистите са били добре подготвени, но по-младите от тях не са имали необходимия височинен опит.
 
“Някои от тях може да ми се обидят, но това са много важни неща. Те никога не са влизали в зоната на смъртта”, казва Хорозов.

Според Запрян Хорозов един от проблемите е  в амбицията на експедицията да се покори върха  без кислород.

Той обясни, че липсата на кислород на над 8 хиляди метра, може да причини не само физически проблеми. 
“Човек може да изпадне в тиха лудост, може да получи халюцинации, може да се нарушат координационните движения, да не може  да преценява реално обстановката”, пояснява алпинистът.

Запрян Хорозов е участвал  в първата хималайска експедиция през 1981 година. Покорил е два 8-хилядника.