Кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин не изключва в предстоящата кампания да бъдат използвани компромати, но няма притеснения за себе си.

Разчитам на работата, която мога да свърша

И това, което съм вършил в последните години ми дава основание да не говоря празни приказки, каза Калфин. Той посочи, че у нас напоследък липсва нормална дискусия за актуалните теми за доходи, работа и т.н., а непрекъснато ни залива жълта информация.

„Не мисля, че има място, което да е защитено. Аз нямам притеснения за себе си, но виждате по какъв начин някои работят с тези неща – хвърлят обвинение или изречение с въпросителна на първа страница и после върви обяснявай, че това не е така. Нямам намерение да го правя”, каза Калфин.

Той отново припомни, че не е член на БСП – думи, които заяви ясно и след вътрешните избори. Калфин каза, че това по-скоро е била вътрешна дискусия в социалистическата партия – дали червеният кандидат да бъде изявен социалист и партиен член или човек, който би могъл да потърси консолидация и извън партията.

„Янаки Стоилов беше типичният представител на социалистическата партия, аз бях другата алтернатива – човекът, който не е член на партията, но достатъчно свързан с БСП, и който може да потърси по-широка подкрепа”, каза Калфин.

Основният опонент на Калфин ще бъде кандидатът на ГЕРБ

Левицата ще разчита на всички, които искат да се противопоставят на модела на ГЕРБ. Според Калфин управляващата партия носи конфронтация, противопоставяне.

"В ГЕРБ който и да бъде излъчен за кандидат за президент, ще бъде зависим от Бойко Борисов. В ГЕРБ решенията всеки ден се променят – сутрин се взима едно, следобед друго и се сервира на държавата. Не мисля, че искаме да видим тази политика в президентството... Тук не става дума за политически различия, а за модела на управление на страната”, каза Калфин. Ако има балотаж, той очаква сериозна подкрепа на втория тур.

Най-сериозният опонент, след кандидата на ГЕРБ, е Меглена Кунева

смята Калфин. Кандидатът на БСП каза, че ще търси подкрепа от всеки, който подкрепя различно поведение от това в изпълнителната власт, който подкрепя дългосрочна визия за държавата и усилията за търсене на национален консенсус по важни въпроси – икономически и социални.

За "лицемерието” в БСП

По повод думите на опонента му във вътрешните избори за кандидат за президент - Янаки Стоилов, че кандидатурата на Калфин е издигната от „странна коалиция”, Калфин каза, че гласуването в събота е било еднозначно – от девет силни кандидатури, според него, е имало гласуване за пет и той е спечелил 60% на първи тур.

„Мисля, че от това по-силна подкрепа не може да се търси. Разбира се има отшумяващи емоции, има хора, които биха искали друго развитие, но това, което чух на пленума, и което се надявам да бъде повторено от моите опоненти е, че ще работят за кампанията”, каза кандидатът на БСП. Той отдаде думите за лидемерие в БСП отново на емоцията, заради напрегнатия избор.

Какво може да изкара Калфин извън нерви?

"Простотията и агресията. Такава е средата около нас, че някой път забравяме да ги забелязваме, но често човек като се замисли в каква среда живее, започва да се изнервя – агресията в политиката, на улицата, в отношенията между хората и наглостта са нещо ужасно”, каза кандидатът за президент. Не смята да парадира със семейството си в кампанията.

"Имам добро семейство, което стои зад гърба ми. Неизбежно е да има светлина върху него, но не очаквайте много активни дейности от страна на съпругата ми", каза Калфин. Повечето му приятели не се занимават с политика, каза още червеният кандидат.