"Когато става дума за Бургас – Александруполис нещата са определено ясни. За "Белене" има определени спорове, но за Бургас – Александруполис, мисля, че нещата са напълно ясни. Там става дума за това, че България ще получава годишно около 35 – 37, максимум, милиона долара, което е нищожна сума в сравнение с, да речем, с парите, които България печели от морския си туризъм.

Същевременно този морски туризъм, както и природата в Странджа, обявена за уникален природен резерват, ще бъде сериозно застрашена от Бургас – Александруполис. България няма контрол върху този проект, тъй като контролният пакет акции е в ръцете на Русия", коментира в предаването "Тази сутрин" политологът Огнян Минчев.  

"България няма никакъв друг бизнес, свързан с този проект. Гърция например има свързани бизнеси, като това, че гръцкият танкерен флот ще пренася нефта и в Черно море и в Средиземно море, нов нефтопреработвателен комбинат ще бъде изграден на брега на Александруполис и така нататък. Тоест ние нямаме никакви странични изгоди. Буквално за една държава 35 млн. долара са жълти стотинки в сравнение със стотиците милиони, които могат да бъдат загубени от туризъм и в сравнение с това, че можем да загубим нашата природа, която е безценна.

Каквито и да са терминологичните разминавания, реалността е такава – предходното правителство е сключило няколко енергийни проекта, които са изключително проблемни не само от гледна точка на цената, която България трябва да плати, но и от гледна точка на липсващата дългосрочна изгода.

Почти съм сигурен, че публична руска реакция няма да има, особено радикална руска реакция, но напълно е възможно да се получи подобен удар... В добрия случай, при добро развитие на нещата, ако се получи конфликт трябва максимално бързо да се построи, да се изгради този байпас между българската газопреносна мрежа и тази инфраструктура, която върви през Гърция и Турция", смята политологът.  

"Проблем е това, че ние нямаме сключен нов договор с Русия. Проблемът е преди всичко в това, че буквално трите месеца преди България да влезе в ЕС, без всякаква публичност, без всякаква прозрачност Румен Овчаров, тогавашен енергиен министър, сключи тези договори набързо с Русия.

Русия и България не са баща и дете, за да ни наказват. Могат да нарушат международния закон, да приложат определени санкции, които не са правомерни и с това, разбира се, да накърнят българския интерес и интересите на гражданите. Но това се санкционира от международния закон", заяви още Минев.