Най-младата майка у нас - 11-годишната Кортеза от Сливен, за която ви разказахме миналата седмица, ще бъде настанена с бебето си в социален пансион.

Там те ще останат до завръщането на родителите на Кортеза от Испания.

Роднините на Кортеза настояват тя и новороденото да се приберат в дома на съпруга й Желязко.

"Детето е развито много, лапето се роди добре, няма болно, няма нищо. Ще живеят у нас, има условия много добри”, каза Христо Атанасов - вуйчо на Кортеза.

Единствено родителите на Кортеза обаче могат да й разрешат съжителство с бащата на детето.

"Тя може да бъде изписана, здравословното й състояние го позволява. Бебето трябва да остане още малко. Нашата позиция е до завръщане на родителите от Испания Кортеза да не отива да живее в дома на бащата. Подготвили сме писмо до прокуратурата, за да се изкажат по въпроса - нормално ли е 19-годишен мъж да съжителства с 11-годишно дете", коментира Снежана Кръстева – нач. отдел "Закрила на детето".

Малолетните майки в ромската общност в сливенско не са изключения. 13-годишната Николинка от с. Жельо войвода вече има деветмесечно бебе, стяга се и за второ.

"Радвам се извънредно много, че станах майка и мисля, че достатъчно много добре си го гледам. Шамардосвам го понякога, ама много обичам си го", каза Николинка.

В последните години ромите рядко случват граждански брак. Правят обаче сватби според техните традиции. А сватбата на 11-годишната Кортеза, за която тя беше готова да избяга от болницата, засега се отлага.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето