bTV предотврати опит за нов вид измама. Жертвите - хора, готови да помогнат. 20-годишната Милена Денева от Бургас е болна от тежка форма на рак. За лечението й са нужни хиляди. И започва дарителска кампания. Включително във Фейсбук. Преди дни близък на семейството се натъква на паралелен фалшив профил в социалната мрежа.

"И влязох във фалшивия профил. На пръв поглед нищо обезпокоително, защото банковите сметки са същите, снимката на Милена е същата, и той каза: има SMS там”, разказа братовчедката на Милена Светлана Стоилова.

SMS-номерът е фалшив.

"Хората, които стават приятели на Милена, могат да бъдат по всякакъв начин манипулирани. Де факто той може да ги изнудва за пари, може от името на Милена да им пише колко е зле и как умира”, допълни Стоилова.

Това, което bTV направи, е да уведоми за случая ГДБОП. Само след седмица разбрахме кой стои зад профила на Милена Денева и какви "благородни" подбуди са го накарали да го отвори.

20-годишният Имран Чуралски от Пещера обяснява на разпита, че е събирал парите, за да ги изпраща на Милена.

Ако прокуратурата прецени, на Имран може да бъде повдигнато обвинение в опит за измама.

"Със съдействието на колегите от Съединените щати свалихме този профил фалшив във Фейсбук и тук успяхме да прекратим възможността чрез SMS-и да се изпращат суми. Това беше важно за нас такива благородни кампании да се компрометират”, каза главен инспектор Явор Колев, ръководител на сектор "Компютърни престъпления" в МВР.

Само няколко институции могат да събират дарения чрез SMS-и - кампаниите на МВР, Българската Коледа и Българският дарителски форум с SMS-и на кратък номер DMS 17 777.

"Така че, нека хората бъдат много внимателни, когато видят различни други номера, защото това би трябвало да им говори, че или много малък процент от тяхното дарение ще стигне по предназначени или никаква част. Слава Богу, за момента случаите ни са само два”, заяви Красимира Величкова , от Български дарителски форум.

От форума допълват, че разкритията за злоупотреби намаляват даренията в пъти. И потърпевши са болните.

Всички, които искат да помогнат на Милена, могат да намерят информация тук.