Той се вози без билетче в градския транспорт и следи за спазването на реда в превозното средство. Какво знаем за професията на кондуктора и какво не?

Денят за Никола започва в 5:30 сутринта, когато тръгва градският транспорт в Пазарджик. От 14 години кондукторът къса билетчетата на пътниците в тролейбуса.

„Вижте, аз познавам всички тука, тези 14 години, аз ги познавам, те ме познават. Даже ми се е случвало някой път в бързането госпожата си е забравила парите. Казва – „Как, забравила съм си парите”. Заповядайте едно билетче - когато ме видите, тогава”, сподели той.

За да станеш кондуктор е необходимо задължително средно образование. След одобрението по документи към новобранеца се прикачва някой по-опитен кондуктор. Така обучението започва.

„Не е много приятна работата да се разправяш с хора, нали знаеш - сутрин кой закъснял, кой се опил, кой нещо. Но все пак, пък иначе има интересни неща - гледаш най-различни хора, кой с проблеми, кой без проблеми, кой се е ядосал нещо и така върви си работата. Има и приятни моменти, има и лоши моменти. Обикновено повечето хора си знаят и всеки се таксува, не е всеки да се лъже. В началото, преди години имаше много, но сега се вижда, че са малко хората, ти ги наблюдаваш и няма как да стане”, допълни той.

„Много зависи от кондуктора, както се държи кондукторът, така се държат и пътниците с него. Ако видят, че си ядосан нещо и трябва да си го изкараш на пътниците и те с теб се държат гадно, и така. Имал съм проблеми, не че не съм имал, някой пийнал и се прави на мъж – „А, бе, айде сега, без пари не може ли? Утре ще платя”. Едни такива истории. Ако е бил пиян, на другия ден те гледа малко неудобно и си плаща”, разказва още Никола.

Заради ниското възнаграждение от 350 лева професията кондуктор не е много привлекателна за младите хора. В неговата фирма най-младият с това занимание е на 44 години. Работното време на смени и контактът с хората според Никола обаче са най-големите предимства на професията.

„Случвало се е, един пътник се качва в 6 часа, познава ме и казва „А, бе, така и така дай едно билетче и 5 лева на заем, просто съм си забравил парите днеска. Минаха 2-3 дена и Кольо заповядай 5 лева и стотинките, дето ми ги даде назаем. 5,40 ми даде за билетчето. Ние се познаваме от тролея, не така да сме приятели, услужих му, той доволен и аз доволен”, каза още Никола.