Американската филмова академия пусна в официалния си сайт логото на предстоящото 84-то издание на "Оскар"-ите с кадри от най-емблематичните ленти от последните 80 години, предаде ИТАР-ТАСС.

Афишът може да бъде свален от сайта и да служи като десктоп на компютри, на таблети и смартфони. Емблемата не е забранена за тиражиране и може да се разпраща на свободно на приятели.

Авторите му са носителят на "Оскар" Антъни Голдшмидт, Марк и Карън Крофорд, които са включили в него кадри от класиките "Отнесени от вихъра", "Казабланка", "Кръстникът", "Форест Гъмп", "Гладиатор" и други.

Логото на новия сезон в надпреварата за златните статуетки е призвано да събуди приятни спомени у всички зрители. "Нашата памет винаги ще ни връща към любимите филми, независимо дали сме ги гледали на първа среща с любимия човек или с приятели и семейството през уикендите", заяви председателят на филмовата академия Том Шерак.

Той и неговите колеги считат, че трябва да се отдаде не само заслужената почит на класическите ленти, а също така да бъде оценен техният принос в културата, в общественото и индивидуалното самосъзнание.

Претендентите за най-престижните трофеи ще станат известни на 24 януари 2012 г., а церемонията по връчването на златните статуетки ще се състои в Лос Анджелис на 26 февруари.