На 11 януари в рубриката "Бъдете здрави" темата беше за силата на физическата активност при справянето със стреса. Хроничната умората изтощава организма. Закономерен резултат от ежедневния стрес са безсънието, раздразнението и честото боледуване. Когато се усетим, че сме в стресова ситуация веднага трябва да заделим време за физическа активност. Дали ще е фитнес, плуване, бягане в парка или разходка в планината, всякакъв вид спортуване може да помогне.

С още по-голяма сила физическата активност е потребност за децата. Според учителя по физическо възпитания Камен Генчев, енергията, която децата  са натрупали трябва да се изразходва  някъде и това е най-добре да бъде със занимание със спорт. Децата трябва да спортуват всеки ден по 2-3 часа поне под някаква форма. Спортът допринася за физическото развитие на децата и най-вече за психическото им разтоварване.

Доц. д-р Еньо Бояджиев, геронтолог, е убеден че не само подвижност и бодрост, чрез упражненията се подобряват дишането и сърдечната дейност. И деца и възрастни  имат изключително голяма полза по отношение на скелетно-мускулната система. Науката и практиката доказаха, че целенасочената физическа и психическа активност е естествено средство за борба с преждевременното стареене. Гимнастиката, разходките, едновременно на практически здрави хора и такива със сериозни увреждания има много важен социален и емоционален ефект.

Разнообразие в живота внасят екскурзиите, танците и спортуването. По отношение на нервната система движението само по себе си  води до успокоение, отпускане и привеждане в равновесие.

Ендокринологът доц. д-р Владимир Христов отбелязва нещо много важно, което се пропуска. Ключовата дума е редовно. Ако има повече от 72 часов интервал между упражненията или усиленото движение ефектът се изтрива. Заниманията със спорт осигуряват здравословен ефект само  когато се практикуват редовно!