В рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" на 1 септември темата беше за зачестилите остри диарийни инфекции. Д-р Вергиния Николова посети кабинета на завеждащата Катедрата по инфекциозни болести към Медицинския факултет в София доц. д-р Майда Тихолова.

Категорична в мнението си, доц. Тихолова съветва, че за да се намаляват диарийните инфекции, от основно значение е високата хигиена, конкретно - миенето на ръцете и изграждане на този навик още в детска възраст.

Другата причина, довеждаща до инфекции с диариен синдром, е качеството на храната. Във връзка с това доц. Тихолова цитира правилото: "Ако не можеш да свариш – опечи! Ако не можеш да опечеш- измий! Ако не можеш да измиеш – изхвърли!". Когато обаче инфекцията се прояви с разстройство, основното правило е компенсаторно срещу обезводняването да се приемат течности и вода  2 -3  л дневно. Най-добре е чрез пиене.

Едва в напредналите случаи се прилагат венозни вливания и лечение с медикаменти. Самолечението при поява на диарийните инфекции не е препоръчително, за да не се задълбочи увреждането на организма.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето