Д-р Людмил Симеонов, специалист по ортопедия и травматология на ръката, разказа за най-честите причини за нараняване на сухожилията на мускулите сгъвачи на ръката, които налагат хирургично зашиване. За да се запази функцията на пръстите след такава хирургична намеса особено важно е да се извършват леки раздвижвания.

Упражненията, които е необходимо да се извършват, бяха демонстрирани от терапевта на ръка Джоана Джейкабсън Петрова, която работи в болницата "Св. Пантелеймон" в София. Тя обясни, че още докато ръката е фиксирана с шина след операцията, тя обучава пациентите как сами да извършват всеки ден упражненията с пръстите, така че да не се загубват функциите им от принудителното обездвижване.

На всеки три дни Джоана Джейкабсън проследява резултата от раздвижването. Когато е необходимо включва нови движения или коригира неправилно извършваните упражнения. Колкото оперативното възстановяване на наранените сухожилия е по-скоро след травмата, толко резултатите от възстановяването са по-добри, беше категоричен д-р Симеонов. За добрия изход от оперативното лечение на сухожилията на ръката, изключително важно е сътрудничеството между професионалистите лекар и кинезитерапевт, и упоритостта и търпението на пациента.

Срещу възпаленията на сухожилията на ръката в резултат от преумора и принудителни стереотипни движения, каквито се срещат при хора работещи на компютър, Джоана Джейкабсън показа неутралната позиция, в която трябва да бъдат китките върху клавиатурата и степента на сгъване на ръката в лакътя.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето